Kultúra

World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Új helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt meg az idei World Press Photo pályázat nyertes képeiből rendezett kiállítás szeptember 20-án, ezúttal a naturArt – 25 év legszebb természetfotói című kísérőtárlattal együtt.

A magyarországi World Press Photo kiállítás több mint húsz év után hagyta el a Néprajzi Múzeumot, hogy Józsefvárosba, a Magyar Nemzeti Múzeumba költözzön.


Révész Tamás, a kiállítás hazai szervezője a kiállítás sajtótájékoztatóján elmondta: bár természetesen minden kép új, a témák mégis déja vu hatást kelthetnek a látogatókban, hiszen a világ több konfliktuszónájából érkeztek már nyertes képek a korábbi World Press Photo pályázatokra is.


„Bővült azonban a tárlat egy új kategóriával, mely főként a természeti környezetet fenyegető veszélyeket mutatja be” – tette hozzá. A szervező arról is beszélt, hogy idén a képek alatt egy-egy a fotó ihlette műrészlet is megtalálható.


A kiállítás megnyitóján Erik Jager, a kiállítás holland kurátora kiemelte: csodálatos otthonra talált Magyarországon a World Press Photo anyaga, melyet a világ 45 országában több mint négymillióan látogatnak évente.


Hangsúlyozta: a kiállítás célja minél több embernek megmutatni a világ fontos eseményeit és felhívni a figyelmet annak különbözőségeire és sokszínűségére.

Az elmúlt 25 év legszebb természetfotóit is láthatják

A World Press Photo kiállítás idei magyarországi kísérő tárlata a naturArt – 25 év legszebb természetfotói címet kapta, mely környezetünk védendő értékeire hívja fel a figyelmet.


A sajtótájékoztatón Fáth Péter, a naturArt elnöke emlékeztetett: 25 éve szervezik meg Az év természetfotósa pályázatot, melynek összes díjazott fényképét – köztük Máté Bence 2010-ben világ legjobb természetfotójának választott munkáját – először állítják ki egy helyen.

Bővül az élmény

Újdonság a magyar látogatók számára, hogy az országban most először mutatkoznak be a World Press Photo Digital Storytelling verseny győztesei. A bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti a kiállításon.


A World Press Photo kiállítás nemcsak ablakot kíván nyitni a világra az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül, hanem azok értelmezéséhez is segítséget nyújt: a Nemzeti Múzeum honlapjáról ingyenesen letölthető a tanárok és diákok számára összeállított segédanyag. A kiállítás október 23-ig, hétfő kivétel minden nap látogatható.

Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

« vissza