A Pál utcai fiúkból ismert hangulatot fogja idézni, és a környék lakói, diákjai, látogatói által jól használhatóvá és szerethetővé válna a megújulás előtt álló Múzeumkert – ismertették a szakemberek a terveket február 10-én Magyar Nemzeti Múzeumban tartott lakossági fórumon. A programon bemutatták a kert építéstörténetét és műemléki értékeit, a jelenlegi helyzetet, valamint felvázolták a tervezett rekonstrukció elemeit is.
Negyedik alkalommal rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínház tematikus filmszemléjét. Február 1. és 5. között a montázs fogalmán keresztül nyerhetünk betekintést a filmművészet formagazdagságába. A közel húsz vetítésből álló program bővelkedik a történeti ritkaságokban, a kínálat premierekkel, előadásokkal és élőzenei műsorral egészül ki. Az idei filmszemle nyitónapján az Uránia 120 éves fennállására is emlékeztek.
Bauer Sándor halálának 48. évfordulójára emlékezett január 23-án Józsefváros önkormányzata az ifjú mártír sírjánál a Rákospalotai Köztemetőben és a Magyar Nemzeti Múzeum falán elhelyezett emléktáblájánál. A fiatalember 17 évesen, 1969-ben önként választotta a halált, szavai szerint hazaszeretetből és az orosz megszállók elleni tiltakozásul.
Közel három évtizede már, hogy 1989. óta január 22-ét A magyar kultúra napjaként ünnepeljük, megemlékezve arról, hogy 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz kéziratát szatmárcsekei kúriájában a reformkor egyik legnagyobb alkotója, Kölcsey Ferenc. Kerületünkben a koszorúzással egybekötött megemlékezést a költőről elnevezett utcában található, tavaly felújított emléktáblánál rendezték, ahol Józsefváros önkormányzatát Sántha Péterné alpolgármester képviselte.
Ötödik alkalommal rendezték meg a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) szervezésében azt a közös beszélgetést, amelyen a városrészben működő kulturális intézmények képviselői, valamint helyi vállalkozások vezetői összegezték az elmúlt évüket és megosztották egymással a tapasztalataikat. A január 18-i találkozónak a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ adott helyet.
Józsefváros vezetése az elmúlt években sokat dolgozott a kerületiekkel közösen annak érdekében, hogy a lakókörnyezetünk élhetőbb legyen, s az itt élők számára valódi otthont jelentsen. Az intézményi, közterületi és társasházi felújítások mellett kiemelkedően javult a város közbiztonsága. Csökkent a bűnözés, az autólopások száma minimális, és rendre elfogják a drogkereskedőket. Vannak azonban még bőven olyan kisebb, de a közrendet zavaró problémák, amelyek joggal bosszantják a józsefvárosiakat. A problémák alaposabb feltérképezése és a józsefvárosiak javaslatainak megismerése érdekében az önkormányzat januárban konzultációt indít. A kérdőív online már kitölthető és a hónap végéig postán is megkapja minden józsefvárosi választópolgár.