Kerületi hírek

Elhunyt Balogh István Lajos

2020. november 2.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma, november 2-án elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos.

Balogh István Lajos, vagy ahogyan a legtöbben ismerték, Paci a kerület több intézményében tanított zenét, és civil aktivistaként is dolgozott.
Elfogadhatatlanul fiatalon, 28 évesen hunyt el.
Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt. Balogh István Lajost az önkormányzat saját halottjának tekinti.


Sátly Balázs, a Közösen Józsefvárosért frakció vezetője azt mondta: „Megdöbbenve értesültünk, hogy barátunk és frakciótársunk itt hagyott bennünket, szavak nincsenek arra, amit most érzünk.”

A hírről a rokonokra hivatkozva a Roma Sajtóközpont is beszámolt. Azt írták: „28 éves korában koronavírus következtében elhunyt a közismert roma folklór zenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos Paci”.

A politikus még október 20-án tudatta: elkapta a koronavírust, megbetegedett és kórházban kezelik. Később arról szóltak a hírek, hogy állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

Pikó András polgármester így búcsúzott tőle:

Ezzel a közös képünkkel búcsúzom Tőled, drága Paci.Ezt szeretted Te is, én is a legjobban - Te már akkor is roma politikus voltál, aktivista, csupa szív harcos, én még csak készültem. Egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk - azt szeretted a legjobban, ha Te adhattál.Büszke vagyok erre Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több.

Nyugodj békében, barátom!

A Józsefvárosi Fidesz a képviselő halálhírére reagálva közölte: „Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy elhunyt Balogh Lajos józsefvárosi önkormányzati képviselő. Mély együttérzéssel osztozunk a család fájdalmában! Nyugodjon békében!”

Karácsony Gergely főpolgármester így búcsúzott a képviselőtől: „Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért. Balogh Lajos, a „Paci”, a civil, az aktivista, a zenész, a kultúrember. Letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott ránk, megfelelni neki, hitét és akaratát továbbvinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megrendülten írt az elhunyt képviselőről: „Balogh Lajos barátunk, akit mindannyian csak Paciként ismertünk, az egyik legfiatalabb áldozata lett a koronavírusnak. Azért akartuk, hogy képviselőnk legyen Józsefvárosban, mert kevés tisztább fejű és lelkű roma jogi aktivistával találkoztunk. Ha valahol, akkor Budapesten, abban a városrészben, nagy szükség van a romák képviseletére. Valójában erre teremtette őt az Úr. És nem arra, hogy az átkozott koronavírus ilyen fiatalon vigye el mellőlünk. Családjától. Testvéreitől. Drága Paci, legyél áldott a mindörökségben! Köszönjük, hogy voltál nekünk. T’avel tuke maj khovji e phuv. (Legyen könnyű neked a föld.)"

« vissza