Fotó: Huszár Boglárka

Civilek a Palotanegyedért

Idén 10 éves a Budapest100 - Lemaradt?

2020. szeptember 22.

A Budapest100 rendezvénysorozatra idén kortól és helytől függetlenül nevezhettek be épületeket az ott lakók, hogy bemutassák házuk múltját és jelenét. Több józsefvárosi ház is csatlakozott a rendezvényhez, köztük 3 a Palotanegyedből. Ha lemaradtak, íme...

Oroszlán vagy átok?

Kíváncsi szemek és villogó objektívek özönlötték el a Krúdy Gyula utca 11. szám alatti ház ellipszis alakú lépcsőházát is. Az 1890-es évek végén épült ház a Reusz-család palotája volt, és itt élt az 1900-as évek elején néhány évig dr. Korányi Sándor, a nemzetközi hírű belorvos és ideggyógyász, aki a kórházi munkájából hazatérve, gyakorta még otthonában is folytatta a gyógyítást. Később lányinternátus és fiúkollégium is működött a házban. Az épület jellegzetes részlete a homlokzaton álló szárnyas oroszlán, ami eredetileg Velence címerállata volt, a védelem szimbóluma.

A szervező Tibor Tamás szerint a védelem rá is fért a házra. Néhány éve ugyanis a tető felújítását vállaló beruházó a bontási munkák után eltűnt, hatalmas jogi káoszt hagyva maga után. A legfelső szint lakásai életveszélyes állapotba kerültek, emiatt a jegyző otthonuk elhagyására kötelezte a lakókat. Azóta ideiglenes bádogfedés került az épület tetejére. Több év kínkeserves munkájával sikerült elérni, hogy megmeneküljön a ház – mondja a férfi, aki akkoriban inkább azt gondolta, az oroszlánnal együtt átok ül az épületen.

Macskafogó a házfalon

Ahogy a Lőrinc pap tér 3. udvarába értünk, Perényi László, a ház vendéglátója és lakója, egyben a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke, máris a kezünkbe nyomta az egyesület újabb büszkeségét, a Háztól házig utcától utcáig című kiadvány második részét, amiben az első kötethez hasonlóan, újjáépített Palotanegyedbeli házak szerepelnek. „Nem műszaki, nem száraz, a házakhoz kötődő anekdotákkal fűszerezett!” – teszi hozzá Perényi kedvcsinálóként az olvasáshoz. Még egy történet is jár a könyv mellé, ami abban nem kapott helyet. A ház első emeletén lakott Kuncz Román, aki többek között a Macskafogó című rajzfilm producere. Az ő tiszteletére a filmet nyári estéken a házfalra vetítették, és míg élt, ő is szívesen nézte együtt a lakókkal. Emellett az érdeklődők a ház közösségi tervezéssel készült kertjében háztörténeti kiállítást, Szűcs Zsuzsanna iparművész egyedi technológiával, samottos anyagból készített szobrait, valamint egy címeres téglagyűjteményt is láthattak. És nem maradt el a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar felvonulása sem.

A kétszer hazatért üvegkép

A 4-es számú ház a Horánszky utca egyik ékköve. Homlokzatát a közelmúltban újították fel. Hosszú sétánk után az udvaron lévő padon pihegve hallgattuk Vass László sztorijait. A férfi az épület egyik legidősebb lakója, 1980-ban költözött a házba családjával. „A moszkvai olimpia éve, már itt néztük színes tévén a kicsomagolásra váró dobozok között” – mondja.

Az udvar egy pontján a köveken égésnyomok. Halvány folt, különösebben nem feltűnő. „Az orosz katonák tűzhelye volt ez ’45-ben. Efölött főzték üstben a kukoricakását. Ismertem ég a lakót, aki gyerekként látta” – meséli. Majd azzal folytatta: az utcában nem volt lövöldözés ’56-ban, mert az annyira szűk, hogy a tankok nem fértek be. Most meg a kukásautó nem tud bekanyarodni a Krúdyból, csak a Bródyból betolatva. 

A vörösmárvány fokokból álló lépcsőház bejáratánál található a ház legnagyobb értéke, a Magyarok Nagyasszonya Jézussal című üvegkép. Felirata szerint 1882-ben készítette Ligeti Sándor üvegműves. A kép ismérve, hogy már kétszer is ellopták, ám mindkétszer megkerült. Az első esetről annyit tudni, hogy kivágták keretestül, de már senki sem emlékszik arra, hogyan került ide vissza. Miután másodszor is ellopták, az egyik lakó nyomtattatott egy nagy matricát az eredeti kép alapján, azt ragasztották az ablakra pótlásként. Ám közben ismét meglett a kincs – egy szemétdombról bányászták elő. A Városvédő Egyesülethez került, és tőlük kapta vissza a ház, így most megerősítve újra az eredeti helyén áll.

További érdekességek, fotók, videó  >>>

« vissza