Civilek a Palotanegyedért
III. Bródy-ősz

Szilágyi Demeter: a jövőt együtt írjuk

Pénteken kezdetét vette a III. Bródy-ősz elnevezésű rendezvény, amellyel a Civilek a Palotanegyedért Egyesület csatlakozott a kerület 240. születésnapját ünneplő programsorozathoz is. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban tartott nyitóünnepségen Szilágyi Demeter, a városrész önkormányzati képviselője mondott köszöntőt.

Nagyon sok érdeklődőt vonzott az immáron hagyományos, harmadik alkalommal megrendezett Bródy-ősz programsorozat első napja.


A megjelent vendégeket Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő köszöntötte, aki emlékeztetett, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat egy többhetes rendezvénysorozattal tiszteleg a kerület 240 éves évfordulója előtt. Egyúttal köszönetet mondott a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tagjainak is áldozatos munkájukért, amelynek köszönhetően már harmadik éve szervezik meg őszi rendezvényüket, és örvendeztetik meg a városrész lakóit.

Mint mondta, egy kerület születésnapja mindig lehetőséget ad arra, hogy visszaemlékezzünk, milyen értékek és kincsek találhatóak ott. A Palotanegyedben például – tette hozzá – elég csupán az épített örökségre gondolni. A képviselő a kerület múltját felidézve hangsúlyozta: Józsefváros kulturális és társadalmi szempontból jelenleg is nagyon színes városrész, ahogyan mindig is az volt. Különösen érdekes – folytatta –, hogy hogyan lett a városfalon kívüli agrár-településből a XIX. századra az arisztokrácia kedvelt fővárosi helyszíne, hogyan nőttek ki szinte a semmiből az iparosok házai a Népszínház utca környékén, és hogyan vált a XIX. század végére gyakorlatilag a belváros meghosszabbításaként, Budapest szerves részévé Józsefváros. Természetesen a történelem viharai nem kímélték a VIII. kerületet sem, azonban itt szándékos érték- és városrombolás is végbement, amely hosszú évtizedekre a legelmaradottabb kerületté változtatta Józsefvárost a XX. század végére – sorolta a képviselő.

Szilágyi Demeter kiemelte: a jövőt már együtt írjuk, és egy következő, a régmúlt dicső fényét idéző fejezetét nyithattuk meg Józsefvárosnak. Ennek keretében ma már Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerületévé válhatott a városrész, amelyet lakói valóban otthonuknak érezhetnek. Mint mondta, emögött tudatos - az állami, önkormányzati és civil szereplők összefogásával megvalósult - városfejlesztés áll, amelynek köszönhetően a kerület újra büszke lehet a gyökereire, a kulturális és épített örökségei pedig újra felszínre kerülhetnek, és régi pompájukban tündökölhetnek.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ma valaki körbesétál Józsefváros terein és utcáin, láthatja, hogy az a fény, amely a XIX században jellemezte a kerületet, újra meg-megcsillan különböző helyeken. A Bródy-ősz programsorozatról szólva elmondta, hogy az egy nagyon fontos eleme a fejlődésnek, hiszen – tette hozzá – semmit sem ér az infrastruktúra, az utcák, a terek, épületek megújítása, ha nincsenek emberek, akik megtöltsék élettel és sajátjuknak érezzék azokat. Köszönetét fejezte ki a CaPE-nak, hogy ezt a gondolatot a zászlajukra tűzték és hosszú évek óta, az önkormányzattal közösen, különböző programsorozatokon keresztül megvalósítják azt a közösségépítő munkát, amivel az infrastrukturális fejlődés egy valóságos társadalmi fejlődéssé és otthonteremtéssé tud válni.

Szilágyi Demeter mindenkinek jó ünneplést, kellemes időtöltést kívánva reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben mindenki megtalálja a számára legérdekesebb programot, amellyel el tudja mélyíteni a Józsefváros iránti elköteleződését és szeretetét.

A program folytatásaként történelmi érdekességeket tudhattak meg az érdeklődők a városrészben egykor működött Nemzeti Színházról, Nemzeti Lovardáról és a mai is teljes fényében pompázó Nemzeti Múzeumról.

Sávoly Tamás korabeli filmhíradók részleteivel bizonyította előadásában, hogy Józsefváros még a korai XX. században is kiemelkedő része volt a fővárosnak.

A zenekedvelők egy operett-egyveleget is meghallgathattak Rák Kati színművésznő tolmácsolásában, aki dalaival megidézte a budapesti édes-bús élet hangulatát.

Az este zárásaként Perényi László, a CaPE elnöke Szilágyi Demeterrel közösen vágott fel egy születésnapi tortát, amely a kerület címerével és feliratával is Józsefváros 240. születésnapja előtt tisztelgett.

« vissza