A megújult Határ úti megálló fotó: Ványi Ákos

Közlekedés

Elkészült a 3-as metró felújított, déli szakasza

2020. október 23.

Elkészültek az állomások felújításával a 3-as metróvonal déli szakaszán, így 2020 október 22 estétől ismét teljes vonalon járnak a szerelvények, de nem mindenhol állnak meg, és ez sem tart sokáig. A palotanegyediek a Kálvin téri állomást igen, a Corvin-negyedit továbbra sem használhatják.

Október 22-én 17 órától ismét teljes vonalon járnak a 3-as metró szerelvényei, miután átadták a déli szakasz felújított állomásait: teljesen megújult a Határ úti, a Pöttyös utcai, az Ecseri úti és Népliget megálló. A Határ úti állomáson rendezett ünnepségen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is. Karácsony szerint a metrófelújítás hátralévő része, a középső szakasz rekonstrukciója még sok kérdést vet fel, de mint mondta, ez a nap szóljon inkább a sikerről és az örömről.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megfogalmazása szerint az állomások „letisztult és modern látványvilágot” kaptak, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuk miatt nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek. Az állomások külseje mellett a nem látható műszaki részek is megújultak: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, és a gépészeti rendszer. Ezzel még a déli szakasz korszerűsítése nem fejeződik be, mert az állomások akadálymentesítése, a liftek beépítése csak 2021 végére fejeződik be.

Október 22-től tehát a 3-as metró újra a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között közlekedik, de nem áll meg mindenhol. Az éppen a Józsefvárost érintő középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a metró továbbra sem áll meg, ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg. Ráadásul a teljes vonali közlekedés is csak átmeneti lesz: a felújítás november 7-étől a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti szakasz lezárásával folytatódik. Via jozsefvaros.

« vissza