Bálint Angelika szerző Fotó: Sarkadi Péter

podcast, Európa Belvárosa Program

Háztól házig - utcától utcáig. Történetek a megújuló Palotanegyedről 2. kötet bemutató

2020. augusztus 29.

0,66 KM2 mindössze, mégis rengeteg palotát, egyetemet, múzeumot, kulturális értéket tartalmaz Józsefváros Kiskörút, Nagykörút, Üllői és Rákóczi út által határolt trapéz alakú része. A nyolcadik kerület „legbelsőbb”városrésze számtalan titkot és csodát rejt, melyek felderítésében segít az augusztus végén bemutatott Háztól házig - utcától utcáig 2. kötete.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) 2008-ban alakult közhasznú társadalmi szervezet. Célja, a Palotanegyedben élők érdekképviselete mellett, Belső-Józsefváros felvirágoztatása, kulturális örökségének megóvása és ismertté tétele, a Palotanegyed kulturális és szórakoztató szolgáltatásainak továbbfejlesztése és a negyedbeli lokálpatriotizmus erősítése. A CaPE, a RÉV8 ZRT, és a Józsefvárosi Önkormányzat gondozásában a „Palotanegyed Európa Belvárosa Program III” c. projekt részeként jelent meg a Háztól házig - utcától utcáig c. kötet – 2017-es első része után 2020 augusztus közepén a 2. rész, mely 25 épület történetét mutatja be.  

„Évekig nem is értettem, hogy lehet Józsefvárosnak ilyen hozzá nem illó nevű negyede, pedig a Palotanegyedbe jártam dolgozni, a Bródy Sándor utcába, a Magyar Rádió épületébe. A 90-es évek elején a brokát megkopott és foszladozott volt, talán ezért nem láttam meg, milyen szép – az Andrássy Egyetem épületét eltakarta az állványzat, a Károlyi Palota pedig nekem sosem egy palota volt, hanem csak egy romos épület, átható festékszaggal, amit a rádiósok csak Olasz épületnek hívtak. Azóta sokat fejlődött a negyed, épültek és szépültek a terek és a házak - sőt, errefelé mintha lassabb és ráérősebb lenne az élet, mint másutt. De vajon mennyire a mi életünk még? A Mikszáth tér és a Krúdy utca környékén járva elgondolkodhatunk azon, hogy a fejlődés vajon meddig szolgálja az ott élők érdekét és mikortól fordul önmaga, a várost épp akkor lakó ember érdeke ellen? Vajon a házigazdák már elköltöztek a Palotanegyedből és a biztos, hogy a vendégek veszik birtokba a negyedet? De nem kisebb a másik, egyre aktuálisabb dilemma sem: a várost lakó egyéni érdeke a fontosabb, mely ott parkol a szép homlokzatú házak előtt vagy a nagyobb közösségé, mely fás és árnyékos utcákat kíván a forró nyári napokon?

A Palotanegyed szerencsés hely – olyan elkötelezett emberek teszik fel ezeket a kérdéseket és keresik a válaszokat, akik igazi lokálpatrióták és egyben nagytudású szakemberek vagy aktív civilek. Ők a CAPE, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tagjai – régóta figyelem őket, becsülöm a munkájukat és olvasom a kiadványaikat. Olyan jó gazdái a szűkebb lakókörnyezetüknek, amely irigylésre és a követésre méltó példát mutat a város megválasztott vezetőinek is. Az újabb történeteik a Palotanegyedről ennek a példamutató elköteleződésüknek az ismételt bizonyítéka – és remélem nem az utolsó. Egy ilyen gazdag városrész megérdemel egy olyan erős közösséget, mint amilyen a CAPE – és amíg ilyen erős közösségek éltetik e hely szellemét, az nem veszhet el” – írta a Háztól házig - utcától utcáig 2. kötete előszavában Pikó András polgármester.

A kötet közösségi bemutatóját 2020 augusztus 26-án tartották a H13 közösségi/inkubátor házban, ahol a szerzővel Bálint Angelikával, és a fotókat készítő Perényi Lászlóval (CaPE elnök) Káldi Emese (ImagineBudapest) beszélgetett. A könyvből részleteket Györgyi Anna Jászai-díjas színművésznő olvasott fel. A fotókat és a hangfelvételt Sarkadi Péter készítette. Az eseményt a CAPE, azaz a Civilek a Palotanegyedért Egyesület részéről Tircsi Anikó szervező nyitotta meg.

 

A kötet ingyenesen beszerezhető a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban a Horánszky utca 13.-ban szerdánként 18.00-tól a  CaPE összejövetelein.

« vissza