Múlt és jelen

Közös célunk az élhető Nagykörút

2020. december 1.

A Nagykörút újratervezésének egyik első lépéseként online kérdőívben kérdezték a budapestieket a Nagykörút jelenlegi helyzetéről, arról, hogy az itt közlekedő, lakó vagy épp bevásárló emberek milyen problémákat látnak és miért szeretik a Nagykörutat, illetve milyen jövőképet képzelnek el a körútnak? Íme az első online kérdőív eredményei. A folytatásban is cél a széles körű részvételiség.

A kérdőív október 27. és november 11. között volt elérhető, mely idő alatt több, mint 4200-an mondták el véleményüket. Bár egy ilyen online kérdőív természetesen nem tekinthető reprezentatívnak, a válaszadók közlekedési szokás szerinti megoszlása például összhangban van a Nagykörút közlekedési munkamegosztásával – melyről 2020. nyarán első alkalommal készült átfogó felmérés. Így az eredmények fontos szempontokat adnak a Nagykörút jövőképének kialakításához és a tervezés folytatásához.

A Nagykörút fejlesztési koncepciójához kapcsolódó első online kérdőív több témát járt körbe:

általánosságban kérdeztünk Budapest élehetőségéről;
majd részletesen a Nagykörút jelenéről, értékeiről és problémáiról, a felhasználók szokásairól;
és a Nagykörút jövőjével kapcsolatos célokról;
valamint kíváncsiak voltunk arra, hogy a budapestiek milyen formában értesülnének és mondanák el a véleményüket a tervezés során.

A kérdésekre adott válaszok összesítve a kérdőív eredmény oldalán is megtekinthetők, de a legfontosabb megállapításokat és mélyebb összefüggéseket ebben a cikkben részletesen is bemutatjuk.

Az online felmérés főbb számai:

4214 kitöltés 16 nap alatt;
A kitöltők 59%-a 40 év alatti, 41%-a 40 év feletti, a kitöltők átlagéletkora 42 év;
A kitöltők 33%-a naponta, 37%-a hetente többször, 22%-a pedig havonta többször jár a Nagykörúton;
A válaszadók lakhelyét a megadott irányítószámok alapján elemezve látszik, hogy a Nagykörúthoz kapcsolódó kerületekből érkezett a legtöbb válasz, ugyanakkor a többi kerületből – illetve más településről – érkező kitöltők száma azt mutatja, hogy a Nagykörút megújítása egész Budapest számára fontos projekt.

Részletek a Nagykörút használata felmérés eredményeiről: visszaigazolást nyertek a trendek >>>
 

« vissza