kép: Huszár Boglárka

Közösséget építünk

Kutyás élet Józsefvárosban: van hova fejlődni

2020. december 23.

Az állatvédelmi törvény kötelezettségének eleget téve tavasszal-nyáron ebösszeírást végeztek a kerületben. Emellett a Közösségi Részvételi Iroda felhívására a tulajdonosok november közepéig kitölthettek egy igényfelmérő kérdőívet is, amely arra kereste a választ, hogy milyen irányba fejlődjön a kerület kutyás szempontból.

Ezt ugyan kevés, 280 kutyatulajdonos töltötte ki, de a válaszokból így is kirajzolódnak a kerületi kutyás közösség problémái. A kitöltők alacsony száma miatt statisztikai adatok helyett érdemesebb a kitöltők egyedi ötleteiről és kéréseiről beszélnünk.

Futtatók térképen

Eddig nem lehetett a kerület összes futtatóját térképen megtalálni, ám az igényfelmérés egyik látható eredménye, hogy végre térképre került mind, így nem kell a google-t böngészni futtatók után, elég ezt az egy linket megnyitni.

A kerületben 17 zárt kutyafuttató található, ebből 13 kerületi, 4 pedig fővárosi fenntartású. A kutyasétáltatásra egyébként alkalmas, de e célra nem kijelölt parkokat nem számolták bele a 17-be. A válaszok alapján a legnépszerűbbek a II. János Pál pápa téri és a Teleki téri nagyobb futtatók. A válaszadók 28 százaléka azt jelölte meg, hogy egyáltalán nem jár kutyafuttatóba, valószínűleg ők az egyéb parkokat használják, vagy az utcán sétáltatnak.

Ami hiányzik

A legtöbb kitöltő a futtatók tisztaságát és állapotát kifogásolta, nagyon sokan felvetették, hogy kutyabarát talajra, füvesítésre, padok tisztán tartására, festésére, a nyári hónapokban a talaj locsolására, eső- és napvédett területek kialakítására lenne leginkább szükség az alaposabb takarításon felül. Többen írták, hogy sok esetben saját maguk hozzák rendbe az általuk használt futtatót: nem csak takarítják, de akár kisebb-nagyobb felújításokat is elvégeznek. 

“Füves kutyafuttatókra lenne szükség, a kavicsról nehezebb a piszkot felszedni és a kutyák mancsát is kikészíti” - írta az egyik kitöltő, aki véleményével nem volt egyedül a válaszadók között.

Kutyás parkok

Ismét felmerült a kutyás parkok gondolata, amiről sokszor esett már szó: sokak szerint amellett, hogy a kutyafuttatók méretét növelik, lehetőséget kellene biztosítani a kikapcsolódásra azoknak is, akik gyerekkel vagy akár barátokkal szeretnének parkokban időzni a kutyájuk társaságában. A kerületben erre jelenleg szinte kizárólag a II. János Pál pápa téren van lehetőség. 

“A kerületben élő, kutyákat NEM kedvelő lakók számára van lehetőség zöld parkokban kikapcsolódni: a Mátyás térre tilos kutyát vinni, a Teleki térre tilos kutyát vinni, az Orczy parkba tilos kutyát vinni. Nekünk is szükségünk lenne egy kellemes parkra a piszkos ketrecek helyett” - véli egy kutyás lakos. 

Egy másik megszólaló a parkokból való kitiltást gondolná át: “A Pápa térre rendszeresen járunk, és mindig kedves, normális gazdák és kutyák vannak ott, összeszedik a kutyapiszkot és figyelnek az állataikra. Ahogy a Mátyás és a Kálvária téri parkokból teljes mértékben ki vannak tiltva az ebek, - tehát még keresztülsétálni sem lehet ezeken a parkokon a pórázon vezetett kutyával - az számomra egészen érthetetlen. Minden esetben vannak parkőrök, szerintem az ő személyük éppen alkalmas lenne arra, hogy a kutyáikat mások számára zavaróan tartó vagy az ürüléket nem összeszedő gazdákat rendre utasítsák, de a teljes kitiltás érthetetlen.”

Hova kell futtató?

Azt is megkérdezték a kitöltőktől, hogy a kerület mely pontjairól hiányolják a futtatókat. Rengeteg tipp érkezett, csak néhányat említve: az Orczy térről, a Mátyás térről, a Corvin-negyedből, a Palotanegyedből, Százados negyedből, Rákóczi térről és a Múzeumkertből hiányolják a legjobban az emberek, hogy kutyával is lehessen mozogni. Olyan tereket is említettek, ahol fizikailag lehetetlen futtatót építeni, például a kicsi és teljesen lekövezett Mikszáth teret.

A kitöltők csaknem 74 százaléka hajlandó lenne ebadó formájában egy kisebb összeget fizetni rendszeresen azért, hogy a kerületi kutyatartás élhetőbb legyen.

A kutyás igényfelmérést elindító önkormányzati Közösségi Részvételi Iroda jelezte, hogy a kérdőív eredményeit eljuttatja az illetékesekhez, és egyeztetéseket kezdeményez a témában, valamint az összegyűjtött tapasztalatokat felhasználja a most induló közösségfejlesztő folyamatában. A Közösségi Részvételi Iroda itt foglalta össze részletesen az igényfelmérés eredményeit.

A Fővárosi Önkormányzat részvételi költségvetésről szóló kezdeményezése révén egyébként egymilliárd forint elköltéséről dönthetnek a budapestiek. December 31-ig bárki küldhet be ötleteket, akár a VIII. kerület kutyás infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatban. Bővebb információ itt érhető el.

Szöveg: Ádám Judit, Képek: Huszár Boglárka, Grafikonok: Közösségi Részvételi Iroda

« vissza