Kultúra

Mindenki Karácsonyfája a Magyar Nemzeti Múzeumnál

2020. december 24.

A Mindenki Karácsonyfáját idén is az ország számos pontján felállították. A településnevek sora már magában bőven kitöltené ezt az írást, amelyben egy kicsit azt szeretnénk bemutatni, hogy hogyan is kezdődött hazánkban ez a hagyomány, és miként kötődött a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a kezdetekben.

Ma már köztudott, hogy a karácsonyfa-állítás hagyománya a Német-Római Birodalom nyugati tartományaiból származik. Előzményei már a 16-17. században kimutathatók, majd a 18. században más, északabbra és keletebbre eső német területeken is terjedni kezdett e karácsonyi szokás, amely a 19. század húszas éveiben aztán hazánkban is megjelent. Nem is akárki volt az, aki először karácsonyfát állított hazánkban: Brunswick Teréz grófnő (1775-1861), az első magyarországi óvodák megalapítója, aki 1828-ban az általa létrehozott budai kisdedóvó intézetben okozott nagy örömet vele a gyermekeknek.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

Igaz, senki sem enyhítheti azok szomorúságát, akik 2020 karácsonyán nem állíthatják meg az időt a családdal, barátokkal közösen eltöltött vacsorákon, koccintásokon, mégis, a Magyar Nemzeti Múzeum online felületein közös ünneplésre hívja közönségét, támogatóit. A múzeum régészei, történészei, művészettörténészei a tudás ünnepi asztalát terítik meg, ahol újévig különleges szellemi fogásokat szervíroz naponta több alkalommal.

« vissza