Fotó: Ványi Ákos

Múlt és jelen

Pikó András: „Be kell érni kisebb, de fontos lépésekkel”

2020. október 14.

A fejlesztések terén a tervezettnél lassabban halad a választási program végrehajtása, míg olyan területeken, mint az önkormányzat működésének átalakítása, egyes szabályok, rendeletek igazságosabbá tétele és a részvételi demokrácia alkalmazása a döntésekben, időarányosan jól állunk – értékelte a megválasztása óta eltelt egy évet Pikó András.

A polgármester úgy érzi, nem ígérte túl magát a kampányban, de a járványhelyzet és a válság miatt sok területen „nagy ugrások helyett be kell érni kisebb, de fontos lépésekkel”. Szóba került a köztisztaság és a közbiztonság kérdése, a kerület zöldítése, az Auróra, a parkolás átalakítása és az elhúzódó bérlakáspályázatok is.

„Csoda történt!” – így örült a választás éjszakáján a győzelemnek. Azóta történtek csodák Józsefvárosban, vagy csak csodavárás jellemezte az elmúlt egy évet?

Az egyik ilyen csodával teli időszak a tavaszi járványhelyzet idején volt. Akkor valósággá vált, amit addig csak politikai programként vagy vágyként éltem meg: Józsefváros az erős közösségek közössége. Miközben iszonyatosan kifeszített állapotban van a költségvetésünk, sikerült érdemi segítséget nyújtanunk sokaknak – és erre készülünk most, a második hullám idején is.

A civil hang, a párbeszéd és a részvételi demokrácia Józsefvárosban az elmúlt 10 évben kevéssé ismert fogalmak voltak, polgármesteri programjának viszont sarokkövei. Sikerül ezeket alkalmazni?

Először is látni kell, hogy a Közösségi Részvételi Iroda kiemelt szerepet játszott a sikeres járványkezelésben, az országosan is a legjobb önkormányzati gyakorlatok közé választott közösségi segítőrendszer létrehozásában és működtetésében. Ezen túl, a lassabban megvalósítható, de egyik legfontosabb politikai programunk, hogy átállítjuk a döntési folyamatokat olyan rendszerre, ahol a lakosok bele tudnak szólni, véleményt tudnak formálni. Ennek terepei a fórumok és fogadóórák, de erről szól a Déri Miksa utca közösségi tervezése és a filmforgatási szabályokról rendezett konzultáció is. Ezek kicsi, de fontos lépések afelé, hogy az embereket bevonva működjön, döntsön az önkormányzat. Az ember sosem lehet elégedett, sokkal gyorsabb szemléletbeli változást szeretnék, csakhogy évtizedes gyakorlatot nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

Erős kampány és ambiciózus program után az első év eléggé döcögősre sikerült.

A TELJES INTERJÚ ITT >>>

« vissza