Interjú

„Nekem a Krúdy utca olyan, mint Toscana”

2019. szeptember 30.

Józsefvárosról és azon belül a Palotanegyedről sok minden elmondható, de hogy borvidék lenne, az az egy talán nem. De ez persze nem zárja ki, hogy borértő emberek teremjenek itt, mint ahogy azt sem, hogy itt éljen hazánk háromszoros – és ezzel örökös – sommelier bajnoka, aki ráadásul céljául tűzte ki, hogy megismertesse és megszerettesse az igazi magyar bort nem csak Józsefvárosban, de az egész országban. A kerületben született és most is a Krúdy Gyula utcában élő Kovács Antallal beszélgettünk.

Nem sokat gondolkodtál, mikor a találkozás helyszínéről kérdeztelek…


Persze, hogy nem! Nekem a Krúdy utca olyan, mint Toscana. Itt ülni a kávémmal a napsütésben épp olyan érzés, mintha valamelyik itáliai városkában lennék. Imádom a hangulatát, szerintem egész Budapesten egyedülálló.

 

Először emlékeim szerint egy Borfesztiválon találkoztunk, az idők kezdetén. Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a borral?

 

Az egész onnan jött, hogy pincérként dolgoztam, és nagyon zavart, mikor a vendégek az ételekhez illő borokról kérdeztek – nekem meg lövésem sem volt a témáról. Vagy esetleg a vendég többet tudott róla, mint én. Akkor, 1993 januárjában indult egy sommelier képzés – őszintén, azt sem nagyon tudtam, mi az csak annyit, hogy a borról szól –, így beíratkoztam. Hiszed, nem hiszed, már az első alkalommal tudtam, ez szoros kapcsolat lesz, több annál, hogy pár okos mondatot tudjak a jövőben mondani a vendégeknek. Egyik dolog követte a másikat, a következő évben már a Gundelben kezdtem, mint sommelier.


Ez valóban gyorsan ment, volt hozzá érzéked!


Volt, hála Istennek! De azért tudni kell, más világ volt: nagyon kevés boros rendezvény volt akkoriban Budapesten – havonta egy, vagy annyi sem –, de én azokon mindegyiken ott voltam, hogy lássak, tanuljak, halljak. Ha valaki szervezett egy pincetúrát, én arra biztosan elmentem. Nem foglalkoztak akkoriban annyian a borral mint manapság, én az elsők között voltam.



Lényeg a lényeg, hét évig dolgoztam a Gundelben, onnan Zwack Péter úr hívott át a cégéhez: én válogattam az általuk forgalmazott borokat, én tanítottam be a partneréttermek személyzetét, bemutatókon, fesztiválokon képviseltem a céget – én voltam a Zwack borok arca.


Apropó! Voltál az idei Borfesztiválon?


Ugyan már! (nevet) Több, mint húsz évig ott voltam mindegyiken, a Zwackos időszak alatt pedig minden nap a pultban álltam és kóstoltattam a látogatókat nyitástól zárásig. Egy időre elég volt, hidd el!


Készséggel elhiszem. De vissza a pályafutásodra: az éppen egybeesett a magyar borreneszánsszal, amit az első vonalból néztél végig. Sőt, te aztán végképp nem csak nézted, de részt is vettél benne.


Az kétségtelenül hőskor volt. Én láttam a mai legnagyobb, legnevesebb pincészetek indulását. Ez a hét év a Gundelben és nyolc év a Zwacknál nagyon sok mindent megtanított nekem, rengeteg borásszal ismerkedtem meg. Ám eljött az a pont, amikor azt mondtam: a megszerzett tapasztalattal önmagamat szeretném megvalósítani.
 

Mikor történt ez?


2009-ben, most szeptemberben kereken tíz éve akkor nyitottam a saját borkereskedésemet. Nekem addigra „mániámmá” vált a természetes, naturális bor. Az, ahogyan a nagyapáink, dédapáink készítették, adalékok nélkül. Nekik ott volt a kén, és ennyi. Én ilyen borokat kerestem és ezeket szerettem volna forgalmazni – és forgalmazom is.
 

Elégedett vagy az elmúlt tíz évvel?


Kétségtelenül volt egy íve ennek az időszaknak, itt is nagyon sokat tanultam, tapasztaltam, kicsit finomítottam a kezdeti, fiatalos elánon, de továbbra is nagyon szeretem amit csinálok.



Nagy a szabadságom: olyan borászatok azon borait forgalmazom csak, amelyikkel minden tekintetben elégedett vagyok – és ráadásul tudok újat mutatni az embereknek.
 

Kívülről nézve nagy fába vágtad a fejszéd, mikor ismeretlen – vagy majdnem ismeretlen – borászok tételeit kezdted forgalmazni.


Óriásiba. De engem mindig ez izgatott, sohasem szerettem a jól bevált, biztonságos utat járni. Mindig szerettem úttörőnek lenni valamiben. A kihívások nem zavartak, sőt. Sokan különcnek is tartják az ilyenfajta embereket, mint én. Ez némiképp igaz is, hiszen magam nehezítettem meg az életem azzal, hogy nem a nagy nevek borait forgalmazom, akikkel – mint már említettem - a kezdetektől jó viszonyban vagyok.
 

És akkor még nem említettük a másik „mániádat”, ami szintén nem könnyíti meg az életed!


Bizony! (nevet) A másik mániám a magyar szőlőfajták. Nekem ez egy küldetés, amiből kézzelfogható hasznom sohasem lesz. Ezekről a fajtákról azt is kell tudni, sajnos egy részük napjainkra jórészt el is tűnt. De egy olyan országban, ahol a kultúrának szerves része a bor, és a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek ezeréves hagyománya van, arra kell törekedjünk, hogy érdekesek legyünk a világ számára, ezt pedig csak a helyi jellegzetességekkel érhetjük el. Az újvilágnak megengedheti magának – és jól is áll neki –, hogy francia fajtákat termeljen, amik már ismertek, keresettek a világban. Ám nekünk az itt kialakult, itteni viszonyokhoz idomult szőlőkből készült borokat kell megmutassuk a külföldi  borbarátoknak, hiszen nálunk ezek a fajták adják a legjobb bort. Miért lenne egy külföldi kíváncsi a magyar cabernet-re, vagy a magyar chardonnay-ra? Abból úgyis a franciát keresik. Sokkal inkább kíváncsiak a furmintra, a juhfarkra, a kéknyelűre, az ezerjóra, a csókaszőlőre, a tihanyi kékre, a laskára, és sorolhatnám. Ám sajnos a rendszerváltás után nem ezeket kezdték telepíteni és nem ezek kerültek vissza a köztudatba, hanem a külföldi fajták – egyedül Tokaj-Hegyalja az üdítő kivétel. Meggyőződésem, hogy ezen változtatni kell, csak így tudunk visszakerülni a világ bortérképére, ezek a fajták hozhatják majd meg az áttörést a világpiacra. 
 

Komoly célkitűzések ezek, nem is tűnnek egyszerűnek. Nem bántad meg a döntésedet, hogy saját utadra léptél?


Dehogy is, nem panaszként mondtam, amit mondtam! Teljesen kitölti az életemet amit csinálok, a kereskedelem mellett pedig egyéb dolgokkal is foglalkozom: borbemutatókat, tréningeket tartok, szaktanácsadást vállalok – mindezt azért, hogy tudjam a munkát folytatni a saját kereskedésemben. Minden egyéb ezt a célt szolgálja – és persze azt, hogy jól érezzem a magam a bőrömben. Nagyon nem mindegy, hogy mikor reggel felkelek, akkor a munkahelyemen kell bejelentkeznem, vagy ha úgy tartja kedvem, lemegyek a Krúdy utcába egy kávéra.
 

Visszatérő motívum a Palotanegyed. Ennyire szereted?


Micsoda kérdés? Nagyon! Eleve született józsefvárosi vagyok, itt nőttem fel a Csarnok negyedben, ide jártam iskolába is, a Német – akkor még Bacsó Béla utcába. Legfeljebb a kerületen belül költöztem, most a Krúdyban lakom, nem is mennék máshová, itt érzem jól magam.



Összetéveszthetetlen hangulata van a Palotanegyednek – a Mikszáth tér és környéke szerintem óriási, itt egész évben zajlik az élet, mégis nyugalom van, és ha hajnali ötkor lehozom a kutyám sétálni, nem kell a hátam mögé tekintgetnem. Rengeteget fejlődött a városrész az elmúlt időben, nagyon jó itt élni. Ráadásul olyan, mint egy jó vörösbor: még mindig nem ért el a csúcsára, van benne potenciál.


Szöveg: Zékány János
Fotó: Baranyai Attila

 

« vissza