Kerületi hírek

A Belügyminisztériumtól kér tájékoztatást az önkormányzat a Gutenberg téri építkezés kapcsán

2016. szeptember 12.

A közelmúltban több médium is beszámolt arról, hogy a Gutenberg tér 1. szám alatt muszlim imaházat tervez létrehozni a Jótékonysági Béke Alapítvány. A téma szeptember 8-án, a képviselő-testületi ülésen is felmerült. Kocsis Máté polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztatást kér a Belügyminisztériumtól, és amennyiben az ügy biztonsági kockázatot jelent, úgy további intézkedésre kérik fel a tárcát.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője érdeklődött Kocsis Máté polgármestertől a tervezett muszlim központtal kapcsolatban.
 
Kocsis Máté elmondta: egy önkormányzat az alaptörvényeink értelmében nem szólhat bele abba, hogy ma Magyarországon egy magántulajdonban ki és hogyan gyakorolja a vallását. Józsefváros vezetése azonban úgy tudja, hogy nem imaház, hanem kulturális központ létesül az ingatlanban – tette hozzá.
 
A polgármester felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztatást kér a Belügyminisztériumtól, hogy jelent-e az ügy valamilyen biztonsági kockázatot. Amennyiben igen, úgy további intézkedésre kérik a Belügyminisztériumot. A tárca válaszát pedig ismertetik majd mind a lakosokkal, mind a körzet képviselőjével.
 
A Józsefvárosi Önkormányzat évekkel ezelőtt egy magánszemélynek adta el a Gutenberg tér 1. alatt álló ingatlant. Kocsis Máté kiemelte: amennyiben ez a szempont az ingatlan évekkel ezelőtti értékesítésekor ismert lett volna, akkor az önkormányzatnak lehetett volna mérlegelési lehetősége. A polgármester felvetette az ingatlan visszavásárlásának lehetőségét is.
 
Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy egy, a Jótékonysági Béke Alapítványhoz köthető személyt terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítottak meg korábban. „Ha igazak a sajtóhírek az iszlám kulturális központ vezetőjéről, akkor az belügyi és nem önkormányzati kérdés” – szögezte le Kocsis Máté. 

Forrás: www.jozsefvaros.hu

« vissza