Interjú

A kezdő vállalkozások jelenthetik kerületünk gazdasági életének jövőjét

2019. szeptember 16.

Józsefváros – és azon belül a Palotanegyed – azon kevés helyek közé tartozik Magyarországon, ahol az itt élők azt a szót hallva, hogy inkubátorház, nem csak egy, a koraszülöttek ellátására specializálódott intézményre asszociálnak. Kerületünk inkubátorháza – a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ – persze nem egészségügyi intézmény, hanem a helyi kezdő vállalkozásoknak és startupoknak nyújt támogatást a kezdeti nehézségek leküzdésében. Zékány Zoltánnal, a H13 szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Inkubátorház. Kissé furán hangzik az elnevezés, nemde?

Első hallásra talán lehet, de ha jobban belegondolunk, nagyon is találó ez név, hiszen kézenfekvő a párhuzam: az induló vállalkozásokat – alapuljanak mégoly’ remek ötleteken is – sok gyermekbetegség fenyegeti. Ezek elkerüléséhez nyújtunk mi segítséget, mint ahogyan az orvosok a még gyenge, nem kifejlett immunrendszerrel rendelkező újszülött esetében teszik.
 

Milyen múltra tekint vissza az intézmény?

A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ létrehozása a Józsefvárosi Önkormányzathoz köthető. 2013. februárjában nyitotta meg kapuit az Európa Belvárosa Program keretén belül, Európai Uniós források felhasználásával.
 

Már a kezdetekben is egyértelmű volt az irány és a Központ funkciója?

Hogyne, kidolgozott koncepcióval vágtunk a munkába, másként nem is lett volna érdemes. Az alap, amire építkeztünk – és ez megmagyarázza azt is, miért palotanegyedbeli helyszínre esett a választás – az a nagyságrendileg harmincezer diák volt, aki naponta megfordul Józsefvárosban, ezek jelentős része pedig a kerület ezen részén, lévén számos felsőfokú intézménynek működnek itt karai. Tehát a diákokat kiszolgáló funkció nem volt kétséges, emellett pedig a városrész kezdő vállalkozóinak igyekszünk minél szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtani. Persze ezek egy része is az itt tanuló diákok közül kerül ki.
 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A diákokat egész nap szívesen látjuk, tanulhatnak, számítógép használatot biztosítunk nekik, ingyenes wifi áll rendelkezésükre, de akár egy kis pihenésre vagy laza beszélgetésre is be szoktak jönni hozzánk előadások közti idejükben, vagy a tanítási nap végén. Emellett kulturális feladatokat is ellátunk: galériánkban képzőművészeknek, művészeti csoportoknak adunk lehetőséget, hogy megmutassák magukat. Volt már nálunk fotókiállítás, grafikákból vagy festményekből álló tárlat egyaránt.
 

A fő profil mégiscsak a vállalkozásfejlesztés.  Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kétféle szolgáltatást kínálunk: az inkubációs és a coworking iroda szolgáltatást. Az inkubáció a prémiumszolgáltatásunk: ide egy jó ötlettel és egy kész üzleti tervvel pályázhatnak a 18-35 év közötti fiatalok, amelyet egy független, szakmai zsűri bírál el. Célunk, hogy a nálunk töltött idő alatt annyi tudással vértezzük fel a fiatalokat, hogy ha innen kikerülnek, akkor valóban sikeres vállalkozókká váljanak. Ehhez mi igyekszünk minden szakmai és infrastrukturális hátteret megadni.


Konkrétan? 

Munkaállomást biztosítunk számukra, ami széket, íróasztalt és egy számítógépet foglal magában, valamint mentorálást, coachingot, könyvelési és pályázatírási segítséget adunk. A házban több partnerünk is tevékenykedik, akik jelentős támogatást tudnak biztosítani a kezdő vállalkozásoknak. Ilyen partnerünk a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány , a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Széchenyi Programiroda, a Hiventures Alapkezelő Zrt., illetve az Újnemzedék Központ. Emellett inkubációs workshopokat szervezünk mentoráltjainknak, ahová kimondottan az ő igényeiknek megfelelő előadókat hívunk meg.
Két típusú inkubációt hirdettünk meg: vannak, akik napi szinten használják a munkaállomásokat a H13-ban, ők bruttó 20 000 Ft-ot, akik pedig csak szakmai segítséget vesznek igénybe, azoknak bruttó 12 000 Ft-ot kell fizetni havonta. Úgy gondolom, ennek a többszörösét kapják vissza, hiszen próbálunk nekik maximálisan segíteni. 
 

Az inkubációs programjuk után mondjon néhány szót a CoWorking szolgáltatásról is!

Közösségi munkaterünkben egyszerre több mint 40 vállalkozónak tudunk munkaállomást biztosítani különböző konstrukciókban, havi térítés ellenében. Az asztalaink maximális kihasználtsággal működnek, de igyekszünk folyamatosan bővíteni a rendelkezésre álló tereket.
És mi a helyzet a már működő kerületi vállalkozásokkal. Nekik is kínálnak valamit?
Hogyne. Nagyon fontos, hogy nem csak a fiatalokkal, hanem a már működő vállalkozásokkal is foglalkozunk. Havonta megrendezzük Üzleti Klubunkat, ahol érdekes előadások mellett kerületünk gazdasági szereplői találkozhatnak a Józsefvárosi vezetőkkel – polgármester úr és alpolgármesterek is gyakran részt vesznek ezeken a rendezvényeken – így első kézből értesülhetnek a kerületet érintő tervekről, változásokról, pályázatokról. Továbbá székhelyszolgáltatást is kínálunk azoknak, akik ide költöztetnék vállalkozásukat, így próbálva bővíteni a kerület gazdasági szereplőinek körét.


Mi történik az inkubációból kikerült vállalkozásokkal? Kirepülnek, mint a felnőtt gyermekek a családból?

A hasonlat jó, hiszen persze ezek a startupok a saját lábukra állnak– ez is a tevékenységünk célja -, de mint a jó szülők, mi sem engedjük el teljesen a kezüket. Nálunk maradhatnak a coworking szolgáltatás keretében, vagy – és ez egyedülálló kezdeményezés volt – egy igen kedvező ötéves irodabérlési konstrukciót dolgoztunk ki számukra az önkormányzattal, hiszen a kerületnek is az a célja, hogy ezek a cégek itt folytassák tevékenységüket Józsefvárosban. Az ebben résztvevők első évben csak a közös költséget, plusz 10%-ot fizetnek, és csupán az ötödik évben kell fizessék a teljes piaci árat. Így tudjuk azt elérni, hogy az az egyetemista, aki itt kezdte el a vállalkozását, maradjon is helyben, erősítse az itteni gazdaságot. 
 

Ez valóban jól hangzik! Van még valami a tarsolyukban?

Persze, mint említettem, mindig keressük az új lehetőségeket a segítségnyújtásra. Már második alkalommal rendezzük meg a komoly díjazással járó Vállalkozz Józsefváros! versenyünket a józsefvárosi lakosok, itt tanuló diákok és ide bejegyzett vállalkozások számára, ahová egy jó vállalkozási ötlettel lehet nevezni – pályáztak is idén közel százan. Emellett a H13 kezdeményezésére kerületünk elsőként csatlakozott a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) mikrohitel-programjához – erről részletesen minden kedden felvilágosítással szolgálnak az érdeklődőknek a BVK szakemberei a Horánszky utcában –, amelynek keretében kedvezményesen, 2,4 százalékos kamattal igényelhettek hitelt a józsefvárosi mikrovállalkozások. A már eddig is egyedülállóan kedvező konstrukció az idei évben tovább bővült, önkormányzati kamattámogatással fiatal és a női vállalkozók akár kamatmentes hitelhez is juthatnak, de más támogatotti köröknek is csökkennek az eddig is igen alacsony kamatterhei ezzel a segítséggel. Ez pedig egy induló vállalkozásnál létfontosságú. De azt gondolom, ez olyan dolog, amit érdemes csinálni, hisz mindenki nyer vele. A támogatottak mellett a helyi közösség is, hiszen a kerület gazdasági sikereiből minden lakos részesül.

Szerző: Zékány János

Fotó: Baranyai Attila

« vissza