Palotanegyedi mindenes

A Titanic utasainak megmentője

2015. szeptember 9.

A Titanic-katasztrófa egyik hőse, dr. Lengyel Árpád az óceánjáró mentéséhez elsőként ért hajó, az R.M.S. Carpathia hajóorvosa volt.

 A hajótöröttek ellátásában óriási szerepet játszó, a világ elismerését is kivívó orvos a Rákóczi út 11. számú társasházban élt és dolgozott, amelynek falán kedden emléktáblát helyeztek el tisztelői a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával. Az emléktáblát megkoszorúzta Szilágyi Demeter, a környék önkormányzati képviselője.

 Mintegy harmincan gyűltek össze a Rákóczi út 11. társasház előtt szeptember 8-án kora délután, hogy megemlékezzenek dr. Lengyel Árpádról (1886–1940), akinek halála 75. évfordulóján emléktáblát avattak a ház homlokzatán.

 
 

 A szervezők bemutatták a neves orvos egykori lakhelyét valamint egy minikiállítással az életútját is ismertették. „Minden olyan kezdeményezést, amely révén megemlékezünk azokról, akiket példaként emelhetünk magunk elé, támogatnunk kell” – mondta el tábla avatásakor Szilágyi Demeter.


 
 
 Dr. Lengyel Árpád az R.M.S. Carpathia személyszállító hajó orvosaként dolgozott 1912. április 14-én, aznap, amikor a Titanic jégheggyel ütközött. Kulcsszerepe volt a mentésben, amely során 705 embert sikerült kimenteni a jeges vízből. Gyakorlott mentőorvosként őt vezényelték ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a Titanic utasait. „Alig győztük a sok munkát és a vigasztalást” – írta később naplójában. 


 

« vissza