Kultúra

A zene védőszentjére emlékeztek

2015. november 23.

Szent Cecília a középkor vége felé lépett be a Tizennégy Segítő Szent csoportjába, s egy egészen ártatlan fordítási hiba következtében - mely szerint az esküvőjén ő maga játszott az orgonán -, lett a szent zene védőszentje. Ünnepét már 545. november 22-én ünnepelték Rómában.

 A Vass Lajos Szimfonikus Zenekar hagyományosan, évről évre egy koncerttel tiszteleg a védőszent emléke előtt. A november 22-én, a Festetics Palotában rendezett zenei ünnepélyen jelen volt Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

 Fodor Tamás, a Vasas Művészegyüttes Alapítvány igazgatója elmondta, hogy már tavaly is ebben az impozáns épületben adtak koncertet, megemlékezve a szent zene és a zenészek védőszentjéről, Szent Cecíliáról.

 


 „A mostani nyilvánosság nagyszerű alkalom volt arra, hogy személyesen mondjunk köszönetet a Józsefvárosi Önkormányzatnak, kiváltképpen Sántha Péterné alpolgármesternek, a művészegyüttesért tett erőfeszítéseiért” – hangsúlyozta ki az igazgató. 
 
 Sántha Péterné, kerületünk alpolgármestere kiemelte, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat mindent megtesz a kultúra megóvása és fejlődése érdekében.

 


 „Bízom abban, hogy mindennapos testnevelési órák mellett, a jövőben bevezetésre váró mindennapos zenei órák segíteni fognak abban, hogy egyre több fiatal értékelje a zenei kultúránkat, hagyományainkat” – tette hozzá Sántha Péterné.


    Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza