Kultúra

Akit Miró a fények festőjének nevezett

2016. július 6.

Fiedler Ferenc, vagy, ahogyan a világon mindenhol ismerik, Francois Fiedler a Palotanegyedből indult, majd a második világháborút követően Franciaországban alkotott együtt a kor legnagyobb művészeivel. A festő születésének 95. évfordulója alkalmából a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Fiedler Művészeti Alapítvány emléktáblát helyezett el egykori lakhelye, a Krúdy Gyula utca 2. számú társasház falán. A megemlékezésen Sántha Péterné alpolgármester mondott köszöntőt.

 Az emberiség történetében talán kivétel nélkül küzdelmek sorozata kísérte az önmagukat, egyedi világlátásukat, a saját maguk alkotta képi dimenziókban megnyilatkozókat – kezdte ünnepi beszédét Sántha Péterné. 




Fiedler Ferenc életét ismertetve az alpolgármester kiemelte, hogy a trianoni tragédiát követően a Kassáról Nyíregyházára költöző Fiedler család gyermekének festői vénája nagyon fiatalon megmutatkozott: 10 évesen már a Benczúr Körben, felnőtt művészek képei mellett mutatták be alkotásait. 1940-ben a Palotanegyedbe költözött, a II. világháborút követően pedig Párizsba került, ahol a nemzetközi művészvilág csodálatát is kivívta: Picassoval, Chagall-lal, Miróval állíthatott ki. Termékeny alkotói életének sok jeles alkotása ma is számos nagynevű múzeum féltve őrzött kincse – hangsúlyozta Sántha Péterné.

 


Fiedler Péter, a Fiedler Művészeti Alapítvány elnöke, a festő unokaöccse köszöntőjében hangsúlyozta: nagybátyja mindig vágyott arra, hogy Magyarországon is megismerjék munkásságát, hiszen külföldi karrierje ellenére magyarként élte le az életét. Elmondta azt is, hogy 2016-ban már négy kiállítás nyílt nagybátyja képeiből a világ különböző pontjain. Emellett – tette hozzá – a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek ’56 című tárlatán is bemutatják négy alkotását.

 


dr. Sipka Júlia, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnökségi tagja köszöntőjében emlékeztetett, hogy szervezetük tevékenysége többek között a Palotanegyedben található - látható, vagy rejtőzködő - kulturális örökségek, műkincsek, emlékek összegyűjtése és ápolása. Örömének adott hangot, hogy a gyönyörűen felújított Krúdy Gyula utcai ház előtt kerülhetett sor egy újabb emléktábla felavatására. 

 
 

 
Kiemelte: ez annak is köszönhető, hogy Józsefváros önkormányzata a Palotanegyedi örökséget is nagy szeretettel ápolja  és segít a lakóknak és az egyesületnek abban, hogy megújuljon a városrész és régi pompájában tündököljön. Mint mondta, az emléktáblával is azt szeretnék elérni, hogy Fiedler Ferenc az őt megillető helyre kerüljön a magyar művészettörténetben, amiért a továbbiakban is sokat fognak tenni
 

« vissza