Palotanegyedi mindenes
Díszdoktori oklevelet vett át a német kancellár

Angela Merkel Józsefvárosban járt

2015. február 2.

Hivatalos látogatást tett Budapesten Angela Merkel. A német kancellár hétfőn délelőtt Orbán Viktorral tárgyalt az Országházban, utána közös sajtótájékoztatót tartottak. Európa egyik legfontosabb vezetője később Áder Jánossal is találkozott, majd a Józsefvárosban található Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemre is ellátogatott, ahol átvette a szegedi egyetem díszdoktori oklevelét és egyetemistákkal beszélgetett.

Az a gazdasági együttműködés, amelyet sikerült az elmúlt években kialakítani, a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz – jelentette ki Orbán Viktor azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet Angela Merkellel közösen tartott hétfőn az Országházban. A német kancellár az egynapos villámvizit során Áder Jánossal is találkozott a Sándor-palotában, majd a Józsefvárosban található Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemre is ellátogatott.

 

A Pollack Mihály téri német nyelvű felsőoktatási intézményben mintegy száz hallgató fogadta Angela Merkelt, ahol átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori oklevelét Szabó Gábor fizikustól, akadémikustól, a szegedi egyetem rektorától.

 



A német kancellárnak – még megérkezése előtt – kiemelt kérése volt, hogy az egyetemi ifjúsággal szeretne párbeszédet folytatni, azért a díszdoktori oklevél átvétele után csaknem egy órán keresztül válaszolt az Andrássy Egyetem mellett az ELTE, a SOTE, a CEU, a Corvinus és az SZTE hallgatóinak kérdéseire az intézmény tükörtermében.

Merkelt többek között a megújuló energiákról, az Ukrán-válságról, a párizsi vérengzésről és Orbán Viktorról kérdezték, illetve arról is, milyen könyvet olvasott legutoljára. A német kancellár egyetlen kérdés elől sem tért ki.

 

Fotó:MTI

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza