Programajánló

Az ezerléptékű, ezerarcú út – Camino Hungaró fotókiállítás

2016. március 10.

Második alkalommal hirdetett fotópályázatot a Szent Jakab Baráti Kör, amelynek témája a magyarországi Szent Jakab zarándokút volt. A több mint 30 pályázó 200 képéből nyílt Camino Hungaró elnevezésű fotókiállítás április 3-ig, naponta 12-24 óráig tekinthető meg a Fiktív Gasztro Galériában.

 A spanyolországi Camino de Santiago zarándokút egyre népszerűbb a lelki úton járók között, egyre többen indulnak el rajta, a legtöbben vallási, vagy spirituális indíttatásból. Ennek az útnak 2009-ben kiépült a magyarországi szakasza is, amely egyre ismertebb azok között, akik Isten-keresésben, út-keresésben vannak. Eleinte még kevesen vágtak neki a magyarországi Szent Jakab zarándokútnak, 2015-ben viszont már több mint 550 zarándok járta végig a Budapesttől Lébényig tartó 200km-es utat.




 A zarándokok ugrásszerűen növekvő száma és az általuk olykor megosztott fotók és történetek adták az ötletet a Szent Jakab Baráti Körnek, hogy fotópályázatot indítsanak, amelynek keretében bárki megmutathatja, elmesélheti saját képein keresztül, hogy ő milyennek látta, milyennek élte meg a Szent Jakab zarándokutat, a magyar földön való zarándoklást.
2015 őszén másodjára hirdették meg a Camino Hungaró fotópályázatot, amelyre 33 jelentkező összesen majdnem 200 képet küldött.

 

 
 A beérkezett fotókból először egy hétfős zsűri válogatott, majd a kiválogatott alkotásokra a közönség szavazott az egyik legnagyobb internetes közösségi oldalon. A legtöbb szavazatot kapott képekből született meg a Fiktív Gasztro Galériában látható fotókiállítás. Vagyis azokból a képekből, amelyek a legjobban megérintették nemcsak az alkotókat, de a szemlélőket is. Amelyek szépségükön túl valami olyan hangulatot, érzést is meg tudnak mutatni, amelytől az ösvényeket zarándokútnak, Caminónak, magyar Caminónak hívhatjuk.
A fotókiállítás április 3-ig, naponta 12-24 óráig tekinthető meg a Fiktív Gasztro Galériában.
 

« vissza