Az ifjú mártírra emlékeztek a Múzeumkertben

Megemlékezés
46 éve hunyt el Bauer Sándor

Az ifjú mártírra emlékeztek a Múzeumkertben

2015. január 20.

Halálának évfordulóján megkoszorúzták Bauer Sándor emléktábláját a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A virágokat Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere és Guzs Gyula önkormányzati képviselő helyezte el. Az ifjú mártír 17 évesen önként választotta a halált, a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra elleni tiltakozásul.




Bauer Sándor 1969. január 20-án - négy nappal Jan Palach prágai egyetemista életáldozata után - nem sokkal délután egy óra után gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum előtt. A jelenlévőknek azt mondta, tettét hazaszeretetből, az orosz megszállók elleni tiltakozásul követte el.

 



A helyszínen többen próbáltak rajta segíteni, mielőtt a Központi Honvéd Kórház égési osztályára szállították. A tizenhét éves autószerelő-tanulót január 22-én a kórházi ágyán előzetes letartóztatásba helyezték, de másnap belehalt sérüléseibe. Otthon hagyott búcsúlevelében, többek között ezt írta: „Szeretnék még élni, de most szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek”. A Bauer Sándor mártír tettét a korabeli sajtó igyekezett egyszerű öngyilkosságként beállítani, temetését titokban, január 28-án tartották. Józsefváros Önkormányzata 2012-ben utcát nevezett el a fiatal mártírról és szobrot emelt emlékére a Mátyás téren.

   Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza