Múlt és jelen

Babits Mihály domborműves emléktáblája

2018. szeptember 17.

Józsefvárosnak sok művész lakója volt és nagyon fontos, hogy az utókor úgy is kifejezi tiszteletét és elismerését, hogy emléktáblán megörökíti őket. A Palotanegyed egyik kis utcájában a Reviczky utca 7-es számú ház falán alig észrevehetően bújik meg egy emléktábla. Ezen Babits Mihály profilból ábrázolt arcmását láthatjuk, a felirat szerint „Ebben a házban lakott 1916-tól 1932-ig Babits Mihály.” A Szekszárdon született költő Budapesten először a tisztviselőtelepi gimnáziumban tanított, és az iskola közelében, a mai Bíró Lajos utcában lakott. Innen költözött a Reviczky utcába.

 A karakteres portrét Zsákodi Csiszér János (1883–1953) mintázta. A szobrász Nagy-Küküllő vármegyében levő Héjjasfalván született. Később Székelyudvarhelyen és Budapesten tanult, a fővárosban az Iparművészeti Iskolában Mátrai Lajos volt mestere. Zsákodi később Zala György munkatársa lett, a világháború előtt pedig már jeles érem- és plakettkészítőként tartották számon. Emellett természetesen köztéri emlékműveket is megformált, ezek között kiemelkednek az I. világháborús hősi emlékek.




A Reviczky utcában, Babits arcképén a jól ismert vonásokat láthatjuk. Karakteres, rá jellemző a tömött bajusz, oldalra fésült haj. Ezt és a ruhagallért alig érzékelhetően, szinte csak néhány bemélyített vonallal jelzi a szobrász. A megformálása a plakettekre jellemző, kis mértékben plasztikus, alig emelkedik ki az alapsíkból. A művész először agyagból mintázta meg a formát, és a levett negatívba öntötték az olvadt bronzot.
Az emléktáblát 1948. november végén leplezték le, a költő születésének 65. évfordulóján. A főváros nevében Pogány Ö. Gábor, míg az írószövetség nevében Barabás Tibor mondott ünnepi beszédet.
Babits Mihály 77 éve, 1941. augusztus 4-én halt meg. Bár már 1931-ben elköltözött az Attila útra, végső nyugalomra Kerepesi úti temetőben lelt.


Ludmann Mihály, művészettörténész
Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/jozsefvaros.hu

« vissza