Civilek a Palotanegyedért

Bródy-piknik: művészetek utcája a Palotanegyedben

2015. június 2.

Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezték meg a Bródy-pikniket a Bródy Sándor utca Gutenberg tér felőli szakaszán május 30-án, szombaton. A verklimuzsikától hangos rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt színes programokon vehettek részt.






Óriási siker volt a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE), Józsefváros önkormányzata, az Európa Belvárosa Program II. és a TérKöz Pályázat közreműködésével létrejött kezdeményezés, melynek keretében Palotanegyed apraja és nagyja kilátogatott a Bródy Sándor utcába és környékére.

 



 Az esemény kapcsán a szervezők hangsúlyozták: mivel a környéken zajló felújítások fokozottabb türelmet igényelnek a lakóktól, így egy ”összejövetelt” rendeztek számukra, a kellemetlenségeket enyhítendő. Mint elmondták, a szervezésnél törekedtek arra, hogy minden korosztály jól érezze magát, illetve a programok összeállításánál prioritást élvezett a helyi alkotók, művészek bemutatkozási lehetősége, akik örömmel vállalták a felkérést.

 



A színes forgatag a Vasas Művészegyüttes Alapítvány Kőfaragó utcai székházából indult, ahol a legkisebbek élvezhették a Főnix Művészeti Műhely előadásában megelevenedő meséket a négyszögletű kerekerdőből. A Háztól házig - utcától utcáig program betekintést engedett a környék lakóépületeibe is, hiszen a Piknik nem titkolt célja volt bemutatni a közelmúltban megújult házak homlokzatait, udvarait. Népszerű volt a Degenfeld-Schomburg palota bejárása, mely ebből az alkalomból nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. A múltidéző sétát Vitárius Piroska hegedűművész kísérte játékával.

 



„Palotnegyedben összeér a múlt és a jelen”; ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tömegben olykor feltűnt egy-egy 1900-as éveket idéző öltözéket viselő látogató, akiknek ötletességükért cserébe apró ajándékokkal kedveskedtek a szervezők. A házakból kiszűrődő – szintén múltidéző – verklimuzsika mellett a Gutenberg tér is megtelt zenével, hiszen a gyerekek számára szervezett zsonglőr bemutató és buborékfújás mellett, a komolyzene kedvelői Mozart Kis éji zenéjét is meghallgathatták a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában.

 



A délután folyamán irodalmi beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők az Ari Kupsus Galériában, a fáradtabbak pedig akár hintózhattak is egyet Palotanegyed utcáin, ahol a gyermekek számára egész nap ügyességi versenyeket tartottak, a felnőttek pedig oknyomozó játékon vehettek részt.

 



Az estét a Four Fathers koncertje és fényfestés zárta. A résztvevők és a szervezők egyetértettek abban, hogy érdemes a Palotanegyedben egy olyan, évente megrendezett eseményt szervezni, ahol a rendezvényre kilátogatók nem csupán szemlélődők, hanem szerves részei, résztvevői is a programoknak.

 




« vissza