Közösséget építünk

Egry Attila: Ingyenes parkolás annak jár, aki itt lakik

2019. október 3.

A rövidtávú lakáskiadás további szigorításán dolgozik az önkormányzat, miközben sorra újulnak meg az utcák kerületszerte és a Palotanegyedben. A városrész önkormányzati képviselője azt is szeretné elérni, hogy a jövőben csak azok kaphassanak parkolási engedélyt, akik életvitelszerűen laknak Józsefvárosban. A felülvizsgálat által elérhető parkolási koncepció részleteiről, valamint a kerületiek egészségbiztonságáról beszélgettünk Egry Attilával.


A közeledéssel kapcsolatban komoly lakossági igény a parkolási helyzet további rendezése a városrészben. Az elmúlt években sikerült jelentősen csökkenteni az átmenő forgalmat, azonban így is előfordul, hogy a helyi lakosoknak percekig kell körözniük a környéken az autójukkal, hogy az otthonukhoz közel tudjanak megállni. Várható a közeljövőben változás a parkolási rend kapcsán a Palotanegyedben?
 

A faültetéseknek és a Palotanegyed még élhetőbbé tételét célzó fejlesztéseknek bizony „áldozatul esett” néhány parkolóhely az elmúlt években. A probléma azonban összetettebb ennél. Közérdekű bejelentés alapján kiderült, hogy nagyon sokan bejelentkeznek józsefvárosi lakosnak, de életvitelszerűen nem élnek itt, csak azért van itteni lakcímre szükségük, hogy díjmentesen tudjanak közterületen parkolni. Az ilyen esetek száma több ezerre tehető Józsefvárosban. A jogszabályok is azt mondják és mi is azt gondoljuk, hogy annak jár a díjmentes közterületi parkolás, aki életvitelszerűen itt él a Palotanegyedben.



Ezekkel a lépésekkel el fogjuk érni azt, hogy több parkolóhely lesz, mint amennyi kiadott engedély. 
Ezután a következő években el lehet gondolkodni azon a megoldási lehetőségen, hogy külön parkolóhelyeket biztosítunk az itt élőknek és külön azoknak, akik fizetős parkolásban vesznek részt. Ez egy kialakult, jól működő nyugat-európai modell, amit a Palotanegyedben szeretnénk bevezetni. Ehhez azonban az szükséges, hogy a kiadott engedélyek és a parkolóhelyek száma megfelelő arányba kerüljön. A felülvizsgálattal pedig ez el is érhető. 

« vissza