Civilek a Palotanegyedért

Egy újabb év a megújulás jegyében

2019. március 1.

Az elmúlt években megszokhatták már a Palotanegyed lakói, hogy a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) szervezésében tartott fórumokon rendszeresen egyeztethetnek kerületünk vezetésével, és szakemberektől tájékozódhatnak a városrészt érintő hírekről, értesülhetnek a már zajló és tervezett felújításokról, beruházásokról.

 A legutóbbi lakossági találkozóra február 28-án, a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban (H13) került sor, ahol a megjelentek kérdéseire Ergy Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő mellett Iványi Gyöngyvér, Józsefváros főépítésze válaszolt.




Tizedik esztendeje hívjuk össze ezeket a találkozókat, amelyek célja a lakosság naprakész tájékoztatása, ez szám szerint a huszonhetedik a sorban - nyitotta meg Perényi László, az egyesület elnöke az estét, köszöntve a megjelenteket, átadva a szót az önkormányzat képviseletében megjelent Egry Attilának. Az alpolgármester elmondta, a legutóbbi fórum - amelynek témája a megújulás előtt álló Blaha Lujza tér volt - olyan nagy érdeklődést váltott ki, hogy akkor megígérték, rövidesen új találkozót hívnak össze, ahol az akkor idő hiányában napirendre már nem került kérdéseket megvitathatják. Ez alkalommal fő témaként a negyed intézményeiben zajló fejlesztések és az Európa Belvárosa Program újabb ütemének intézkedései kerültek fókuszba, és természetesen a megvitatták a lakók által felvetett kérdéseket, problémákat is.

 


Az este első felében elhangzott beszámolóból kiderült: a városrész majd' minden felsőoktatási intézményében folynak munkálatok, vagy bővülést, megújulást célzó tervek vannak készülőben. A Károli Gáspár Református Egyetem - az egykori Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes - éppúgy bővülőben van, mint Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ám műemlékvédelmi védettséget élvező épület vagy épületrész nem kerül bontásra, a munkálatok szakemberek felügyelete mellett zajlanak - közölte a megnyugtató hírt a Szilágyi Demeter résztvevőkkel. A Múzeumkert a március 15-én megnyílik a közönség előtt, az ünnepségre elkészülnek a szilárd burkolatok és a kapuk. A növényzet és a Pollack Mihály tér felé néző kávézó nyárra nyeri el végső formáját - tájékoztatott a képviselő. Hozzátette, szeretnék minél inkább nyitottá tenni a megújult kertet az emberek számára, ezt a célt szolgálják a Pollack tér felé már meglévő, most kiszélesített, valamint a Múzeum utca felé kialakított kapuk is.

 


A Corvin Áruház homlokzatrekonstrukciójával kapcsolatban Egry Attila elmondta, az épület egy teljeskör átalakulás előtt áll, jelenleg a belső funkciók megtervezése van folyamatban. A tulajdonos a munkálatok utolsó ütemeként, a Blaha Lujza tér felújításával egyidejűleg tervezi a homlokzatot helyreállítását.  Az alpolgármester emellett arról is tájékoztatott, a Vas és a Kőfaragó utca sarkán végre kialakításra kerülhet egy idősklub, ami a palotanegyedbeli nyugdíjasok rendelkezésére állna.

 


Az Európa Belvárosa Program jelenlegi üteméről megtudhattuk, a társasházak homlokzatfelújításai folyamatban vannak, a projekt befejező dátuma ennek az évnek a vége, addig ezek a munkálatok várhatóan befejeződnek. Az utcafelújítások egy része viszont átcsúszik a övetkező évre, mert olyan sok építkezés folyik a Palotanegyedben, hogy szakemberek javaslata alapján - a lakók kímélése érdekében - néhány feladat átütemezésre kerül. A nyár elején elkezdődhetnek a Rökk Szilárd utcai munkák a Gutenberg tértől a Kiscsibész térig, valamint sor kerül a Bródy Sándor utca maradék szakaszának - a Vas utca és a Pollack Mihály tér közötti részének - megújulására is. A Szentkirályi utca három ütemben, a jövő évben újul meg - ami amiatt szerencsés, mert addig lezárulnak a környékbeli ingatlanfejlesztések, így a felújított utat nem teszik tönkre a munkagépek.

 


A köztisztaságot érintő kérdésre válaszolva Egry Attila elmondta, az idei évtől jelentős plusz keretet különített el az ökormányzat erre a feladatra, a kedvező idő beálltával munkába állhatnak a munkagépek, és szemmel látható eredménye lesz a ráfordított munkának és pénznek.


Szöveg: Zékány János
Fotó: Baranyai Attila




 

« vissza