Újjáépülő Palotanegyed

Egységes utcakép és okoseszközök a Krúdy utcában

2019. szeptember 19.

Mindig izgalmas kihívás egy belvárosi környezet megújítása. A Krúdy Gyula utcával és környékével kapcsolatban egy olyan koncepcióterv került kialakításra, amely egységes utcaképpel és még több zöld felülettel várja majd a Palotanegyedben élőket.

A látványtervet szerdán helyezte el a Mikszáth Kálmán téren Sára Botond polgármester, valamint Egry Attila és Szilágyi Demeter, a városrész önkormányzati képviselői, akik hangsúlyozták, hogy továbbra is várják a környéken élők ötleteit és javaslatait a koncepcióval kapcsolatban.
A közelmúltban, egy lakossági fórum keretében mutatták be azt az elképzelést, amely újragondolja a Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér - Mikszáth Kálmán tér tengely környezetét, hogy még élhetőbb és zöldebb közösségi teret hozzanak létre az itt élők és idelátogatók számára.
 


A Józsefvárosi Önkormányzat az Újirány Tájépítész Kft-t bízta meg az első koncepcióterv kidolgozásával, amelyhez továbbra is várják a környéken élők ötleteit, javaslatait a partnersegi@jozsefvaros.hu e-mail címen.

A Mikszáth térre most kikerült tervek alapján a Kiscsibész tértől egészen a Szentkirályi utcáig egységes, világos burkolatot kapna a terület a különböző szintek rendezésével, figyelembe véve a vendéglátóhelyek számára bérelhető helyeket és a tűzoltósági felvonulási területet. Az elgondolás szerint tovább erősítenék a Mikszáth és Lőrinc pap tereken a közösségi tér érzését, előbbi esetében vízjátékot és szélesebb közlekedő részt is kialakítanának, utóbbit pedig jobban összekapcsolnák a templom előtti járdaszakasszal.A rekonstrukció az egységes utcaképen túl újabb fák ültetését és okoseszközök, interaktív információs felületek kihelyezését is magában foglalja. Az engedélyezési eljárásokat követően a kivitelezés jövő nyáron kezdődhet meg.
Mint Sára Botond emlékeztetett, a Palotanegyed fejlesztései az elmúlt években a TÉR_KÖZ pályázatból valósultak meg, az elkövetkező időszakban azonban a Népszínház utcával szeretnének indulni a közös fővárosi és önkormányzati támogatásért¬, így a Krúdy Gyula utca környéke teljes egészében önkormányzati forrásból fog megújulni. Mint mondta, a helyi civil szervezetekkel is egyeztetve egy még élhetőbb belvárosi környezetet szeretnének létrehozni, amelynek keretében újabb fák ültetésével növelik majd a zöldfelületek arányát.A polgármester a Krúdy Gyula utca tekintetében is szeretné kikérni a lakosok véleményét: egyoldalú parkolás legyen, vagy újabb fákat ültessenek és növeljék a zöldfelületek arányát a parkolóhelyek rovására. Sára Botond egyúttal biztatott mindenkit, hogy tegyen észrevételt a koncepciótervvel kapcsolatban, hiszen a helyi lakosok javaslatai fogják eldönteni a kérdést.


Szerző: Tóth Patrik
Fotó: Baranyai Attila

« vissza