Fejlesztés

Egyszülős központ nyílt Józsefvárosban

2018. május 29.

Megnyitotta kapuit az ország első egyszülős központja kerületünkben, az Üllői út és a Mária utca sarkán. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és a játszóház mellett segítő szakemberek várják az egyedülálló szülőket, akik akár mobilirodaként is használhatják a közösségi teret.

 A megnyitó délelőttjén Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangoztatta: a központ üzenete, hogy az egyedülálló szülők sincsenek egyedül, számíthatnak a civil-társadalmi szervezetek, a sorstársak és a kormány támogatására is. Mint mondta az Egyszülős Központ olyan hely, ahová mindig fordulhatnak tanácsért.
„Ha arról van szó, hogy a jogi útvesztőben eltévedtek, akkor itt megoldást kínálnak számukra. Akár munkavállalás előtt állnak, akár épp visszatérnének a munkaerőpiacra, minden segítséget megkapnak hozzá” – fejtette ki.

 


A kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy az egyszülős családok a bölcsődei felvételnél előnyt élveznek, gyerekeiket várják az Erzsébet-táborokba, és igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is.

 


Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke egy felmérésüket ismertetve arról beszélt, hogy az egyszülős családok legnagyobb problémája nem is az anyagi nehézség, hanem az elmagányosodás, az izoláció. Ezért azt szeretnék, hogy az egyedülálló szülők közösségben érezzék magukat a központban.

 


Az alapítványhoz fordulók kaphatnak jogi segítséget, életvezetési tanácsokat, valamint igénybe vehetik felnőtt- és gyermekpszichológusok, illetve mediátorok szolgáltatásait is. Mindezeken túl támogatást nyújtanak a válás határán lévőknek és a mozaikcsaládoknak, valamint azoknak a szülőknek, akik nem láthatják minden nap a gyermekeiket - ismertette a kuratórium elnöke. Hozzátette, hogy az egyszülős családok körülbelül fele szegénységben él, így esetükben különösen fontos szerepet tölt be a munka, ezért munkaerőpiaci szakemberek, fejvadászok segítségével tanácsadást és képzéseket szerveznek majd.

 


Közlése szerint Magyarországon 300 ezer egyszülős családban mintegy félmillió gyermek nevelkedik, melynek aránya Budapesten a legmagasabb. Ezért céljuk az is, hogy a gyerekek ne azt lássák, milyen nehéz szülőnek lenni, hanem megtapasztalhassák, hogy ez a legcsodálatosabb dolog a világon - fogalmazott Nagy Anna. Ennek érdekében programokat, táborokat szerveznek és segítséget biztosítanak számukra is.

 


Rámutatott, hogy az alapítvány 13 éves működése során több ezer család fordult hozzájuk, mégis sokáig nem vették észre az egyedülálló szülőket, szinte láthatatlanok voltak. Mostanra azonban felfigyeltek rájuk, végre téma lettek – emelte ki.
Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere kifejtette, hogy amikor elkezdték a kerület újjáépítését, olyan helyet akartak létrehozni, ahol az emberek szeretnek élni, ezért nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre.

 


„A közösségek alapját pedig a családok adják, ezért az ő támogatásuk elsődleges az önkormányzat számára is” ¬– tette hozzá. „Nagyon fontos, hogy az itt élők biztonságban érezzék magukat. Ez nem csupán a közbiztonságot vagy az egészségbiztonságot jelenti, hanem abban is meg kell, hogy mutatkozzon, hogy a családok mind anyagilag, mind lelkileg egységet tudjanak képezni” – emelte ki. Mint mondta tisztelet és megbecsülés jár mindazoknak, akik képesek egyedül felnevelni gyermeküket, éppen ezért minden segítséget meg kell adni számukra. A kerületben élő családokat a városvezetés babacsomaggal, nyári táborral támogatja, tavaly lakáspályázatot írtak ki egyedülálló szülőknek, és örömmel fogadták be az egyszülős központot is, amelynek létrehozásához 11,5 millió forinttal járultak hozzá, és működését is évről évre segítik majd – közölte az alpolgármester.

 


Az Üllői út 30. alatt kialakított központot az Emmi 500 millió forinttal támogatta. Mint Csiffáry Gabriella történész előadásából kiderült, a Schannen Ernő által 1893-ban – 125 éve – tervezett épület gazdag történelemmel rendelkezik: a földszinti helyiségben működött az 1900-as évek fordulóján a Medikus kávéház, az egyetemisták és művészek kedvelt találkozóhelye, és a házban lakott egykor többek közt Kosztolányi Dezső író-költő, Herman Ottó természetkutató és Huszka Jenő zeneszerző is. 


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza