Kerületi hírek

Elfogadták a kerület jövő évi költségvetését

2018. december 19.

Józsefváros 2019-es költségvetését a képviselő-testület idei utolsó, december 18-ai ülésén fogadták el. „A fő irányvonal továbbra is a köztisztaság és a közbiztonság javítása, ezért ezekre a területekre még több forrást biztosít az önkormányzat a jövő évben” – mondta el Sára Botond polgármester. Emellett 2019-ben is támogatják a lakóházak felújítását, újabb 1 milliárd forint jut a társasházi pályázati rendszerre. Nagy hangsúlyt kapnak az út- és járdarekonstrukciók, és folytatódik a bölcsődék és óvodák felújítása is.

 „A költségvetés tervezete egyensúlyos, stabil és biztonságos gazdálkodást tesz lehetővé, ahogy történt ez az elmúlt években is” – mondta el Sára Botond az előterjesztés ismertetésekor. Mint kiemelte: a büdzsé leginkább hangsúlyos eleme – és így Józsefvárosban a fő irányvonal továbbra is – a köztisztaság javítása, e célra még több forrást biztosít az önkormányzat.




A polgármester felidézte: az idei évben is jelentős összeget fordítottak a közterületek tisztán tartására. „Ennek megvan a hatása, álláspontom és a kerületiek visszajelzése szerint is a tavalyi év végi állapotokhoz képest javult a köztisztaság. De még nem tökéletes, éppen ezért a jövő évi költségvetésben mintegy 160 millió forinttal költünk többet erre a területre. A városüzemeltetésre fordított összes költség majdnem eléri az egymilliárd forintot” – szögezte le Sára Botond.

 


 
Több forrás jut a közbiztonság javítására


A polgármester azzal folytatta, hogy jövőre is kiemelt szerepet kap a közrend és a közbiztonság fenntartása, és lehetőség szerint a javítása is. Mintegy 50 millió forinttal többet szán az önkormányzat a biztonság és a rend garantálására, az összköltség pedig eléri a 700 millió forintot. „A köztisztaság és a közbiztonság javítása az itt élő emberek által megfogalmazott legfontosabb elvárás a várossal szemben. Ennek igyekszünk megfelelni” – fogalmazott Sára Botond.

 


2015 óta az önkormányzat minden korábbinál magasabb összeget, 3,5 milliárd forintot biztosított társasházi pályázatokra. Ez folytatódik 2019-ben is, újabb 1 milliárd forint áll rendelkezésre a lakóközösségek támogatására. Mint Sára Botond elmondta, tavasszal, a pénzmaradvány függvényében, további forrást szeretnének csoportosítani e célra, ugyanis a kerületiek ezt a pályázatot kedvelik a legjobban.

 


Útrekonstrukciók 2019-ben is


A jövő évben is folytatódnak az út- és járdafelújítások, a polgármester példaként elmondta, hogy sor kerül a Bezerédj, a Nap, a Hock János utca egyes szakaszainak felújítására, a TÉR_KÖZ pályázat keretében a Rökk Szilárd, a Bródy Sándor és a Szentkirályi utca egyes részeinek rendbetételére. Emellett mintegy 100 millió forintot irányoztak elő járdafelújításokra: a helyszíneket az ott élők javaslata alapján határozzák meg. 2016-tól folyamatosak a felújítások a bölcsődékben és óvodákban, azokra a munkálatokra, amelyek még nem kerültek elvégzésre, 2019-ben 300 millió forintot szánnak. 
A polgármester végezetül hozzátette: természetesen hangsúlyos elem a költségvetésben az Orczy negyed program, amelynek kivitelezése az idei évben elkezdődött.

 


Józsefváros 2019-es költségvetése 24 milliárdos főösszegű, ennek az összegnek mintegy háromnegyedét működésre, feladatainak ellátására fordítja az önkormányzat, egynegyedét pedig fejlesztésre. 2019 tavaszán, a forrásmegosztásról és pénzmaradványról szóló döntések ismeretében döntenek a további beruházásokról.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza