Európa Belvárosa Program

Városrehabilitáció és köztér-megújítás - Elindul az Európa Belvárosa Program III. üteme

2017. május 16.

Már a harmadik ütemmel folytatódhat Józsefváros egyik jelentős városrehabilitációs programja, az Európa Belvárosa Program: a Fővárosi Önkormányzat 350 millió forintos támogatást ítélt meg a projektre a TÉR_KÖZ „A” pályázat keretében. Az összesen mintegy 720 millió forintból megvalósuló programban társasházakat korszerűsítenek, közterületek újulnak meg és folytatódnak a kulturális és közösségi programok.

350 millió forintot nyert kerületünk a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR_KÖZ „A” pályázaton a Palotanegyed további komplex fejlesztését célzó Európa Belvárosa Program III. ütemére. A képviselő-testület május 11-i ülésén döntött a fővárossal kötendő együttműködési megállapodás tartalmi elemeiről.

 
Az elnyert pályázati támogatásnak és az önkormányzati önrésznek köszönhetően összesen mintegy 720 millió forintból további közterületek és a társasházak újulhatnak meg, valamint ismét kiemelt szerepet kaphatnak a közösségépítő programok. Józsefváros önkormányzata csaknem 230 millió forint saját forrást biztosít az EUB III. programra, a lakóközösségek pedig 142 millió forint önrésszel vesznek részt benne.

Utak, társasházak szépülnek meg
 
Egry Attila alpolgármester, a Palotanegyed egyik önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: az Európa Belvárosa III. keretén belül megvalósul a Bródy Sándor utca – a Vas utca és a Pollack Mihály tér közti szakaszon –, a Szentkirályi utca – a Bródy Sándor utca és a Mikszáth tér között – és a Rökk Szilárd utca – a Gutenberg tér és a Krúdy Gyula utca között – rekonstrukciója. A közterületi és társasházi munkálatok a szerződések megkötése után, várhatóan a jövő év elején indulnak el. 
 
 
„A társasházi program keretében 13 társasház homlokzata szépül meg. Erre a projektelemre már tavaly nyár folyamán pályázhattak a Palotanegyed teljes területéről a lakóközösségek, akiknek a támogatás mértékével megegyező önrészt szükséges biztosítaniuk” – emelte ki Egry Attila.


Folytatódnak a közösségi programok

 
A közterületi és társasházi beruházások mellett közösségi célú városrehabilitációs programok is megvalósulnak. Ebben az önkormányzat együttműködő partnere a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE), akikkel közösen folytatódhatnak a „A mi büszke Bródy Sándor utcaiak” és a „Megélt Történelem” programok, valamint további rendezvényeket szerveznének a helyi lakókkal és üzletekkel összefogva.

« vissza