Civilek a Palotanegyedért

Fókuszban a megújuló Blaha Lujza tér

2018. december 4.

Lakossági fórumot hívott össze a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) a Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztő Központba. A rendszeresen, immár 26. alkalommal megrendezésre kerülő, nagy érdeklődést kiváltó eseményen a jelenlévők megismerhették a megújulás előtt álló Blaha Lujza tér – még nem végleges – terveit, valamint a Trefort utca zöldebbé és barátságosabbá tételére vonatkozó elképzeléseket is.


 Perényi László a CaPE elnöke elsőként a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Közlekedés Kft, valamint a Lépték-Terv Tájépítész Iroda szakembereit kérte fel, hogy ismertessék a Blaha Lujza térre vonatkozó terveket. 
A sokakat érintő, nagy érdeklődést kiváltó téma kapcsán Vida Szabolcs, a BKK munkatársa elmondta, a bemutatott elképzelések munkaközi tervek csupán, amelyek széleskörű - az érintett kerületek, a főváros és a téren jelenlévő üzemeltető és szolgáltató társaságokkal történt egyeztetés után születtek meg. Régi igény már a tér felújítása, amely várakozásaik szerint a gyalogosok által is jól használható köztérré válna a munkálatok befejeztével. Rámutatott: ugyanakkor lévén a terület a főváros egyik igen jelentős közlekedési csomópontja, meg kellett találniuk az egyensúlyt a két funkció között, a tervező ezek figyelembevételével dolgozta ki koncepcióit.

 

 
Horváth László projektvezető és Vida Szabolcs, a BKK munkatársa


Horváth László projektvezető ismertette, a jelenlegi tervek magára a térre, az aluljáróra, valamit a Somogyi Béla utcára vonatkoznak, egészen a Gutenberg térig, a Rákóczi út és a Nagykörút forgalmi sávjait érdemben nem érintik. A tervezők feladata a csomópont új gyalogátkelőkkel való akadálymentesítése az aluljáró teljes körű felújítása, nyilvános illemhellyel és BKK ügyfélközponttal való bővítése, egységes arculattal, a téren minőségi burkolatokkal, utcabútorokkal, vízjátékkal, és a zöldfelület nagyarányú bővítésével, megújításával.

 


Szakács Barnabás, a tavalyi évben az Év tájépítésze díjat elnyerő, az elkészült terveket jegyző Lépték-Terv iroda ügyvezetője elmondta, legfőbb feladatuknak azt tekintették, hogy az eddig az emberek fejében közlekedési csomópontként élő Blaha Lujza tér képét átformálhassák egy igazi köztér képére – mindezt úgy, hogy az a közlekedési feladatait továbbra is elláthassa. Egyik legfontosabb változásként a téren átmenő forgalom és a jelenlegi parkoló megszüntetését említette, ami által a tér az épületek homlokzatáig kiteljesedhet, lehetőséget adva egy valódi köztér megalkotására. Hozzátette: egy kis liget kialakításával védenék le a Rákóczi út forgalmát, így a belső tér egy nyugalmas gyalogos zónává alakulna, ahol egy kis kulturális épület is helyet kapna kávézóval, galériával.

 


A tervezett utcabútorok pedig az egykor itt álló Nemzeti Színház hangulatát idéző koncepció alapján készülnének el.
A Trefort utca zöld átépítésére vonatkozó terveket Fernengel András ismertette, amelyek az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanárainak, diákjainak és a diákok szüleinek közös munkájaként születtek meg.

 


Fernengel András tanár


Előadása során egy, a tanulók és az itt lakók által jól használható zöld közterület képét vázolta fel, fákkal, pergolákkal, padokkal, asztalokkal, ivókúttal és csobogóval.
Egry Attila alpolgármester megköszönte a CaPE munkáját és a megjelentek aktív közreműködését. Elmondta, a tervezési munkálatok már bő fél éve folynak, a szakemberek heti találkozók keretében egyeztetnek a kerület önkormányzatával is. Rámutatott: jó időben került sor ennek a fórumnak a megrendezésére, hiszen még minden igényt meg lehet vizsgálni a tervek elkészülte előtt.

 


Perényi László, a CaPE elnöke, Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő, Egry Attila alpolgármester és Iványi Gyöngyvér főépítész


Elmondta: a Palotanegyedben jelenleg annyi felújítás és építkezés zajlik, hogy legnagyobb munkát ezek összehangolása jelenti, hiszen szem előtt kell tartani az itt élő emberek nyugalmát is.
Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő arra kérte a jelenlévőket, hogy a tervekre vonatkozó lakossági meglátásaikat, ötleteket még a tervezési szakaszban juttassák el hozzá, hogy egyeztethessen róluk a megfelelő fórumokon.
Az eseményen bemutatkozott a környék lakóinak Fodor Csaba is, aki a Palotanegyed körzeti rendészi feladatát látja el ez év júliusa óta.

 


Fodor Csaba körzeti rendész


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
 

« vissza