Újjáépülő Palotanegyed
Polgármesteri látogatás a Molnár Ani Galériában

Galéria negyed Józsefvárosban?

2014. szeptember 25.

Hat éve működik a Bródy Sándor utca 22. első emeletén a nemzetközileg is ismert és elismert Molnár Ani Galéria. Kocsis Máté polgármestert Halász János, az országgyűlés kulturális bizottságának tagja és a házigazda, Molnár Annamária kalauzolta végig a legújabb kiállításon. A beszélgetésen szó esett arról is, hogy a már itt lévő galériák mellé még többet idecsábítva létrejöhetne egy budapesti galéria utca, esetleg negyed, amely még vonzóbbá tehetné Józsefvárost.

A Molnár Ani Galéria egy gyönyörűen felújított belső udvarú, függőfolyosós, régi bérház első emeletén található a Bródy Sándor utca 22-ben. Ezek után már nem is csodálkozunk, hogy a folyosó végén található kis lakás letisztult kiállítótérrel fogadja a látogatókat. A galériában most Kondor Attila és Mátyási Péter Rajzolt idő című kiállítása tekinthető meg.
 

Ottjártunkkor egy fiatal lány, Éva tekintette meg a tárlatot, aki még szakmai vezetést is kapott. Kiderült, hogy ért a képzőművészetekhez, hiszen értő szavakkal elemezte a két művész technikáját, dicsérte a galéria és a kiállítás letisztultságát. Elárulta, hogy éppen galéria-túrán van, hiszen egy Horánszky utcai galériából jött ide. Élő példája és előképe azoknak a látogatóknak, akik majd a leendő galéria utcán sétálnak, és térnek be a különböző kiállítóterekbe.
 

Molnár Annamária tulajdonos büszke rá, hogy hat éve Józsefvárosban működteti galériáját, szereti a Palotanegyed hangulatát, a házat is, ahol a kiállítótér működik, mégis régóta keres egy olyan helyet, ami az utcáról egyből megközelíthető, így könnyebben elérhető több érdeklődő számára is. De egy olyan galéria számára, amelynek elsősorban nem a műtárgyak eladása, hanem a kortárs művészek bemutatása a célja, kitermelhetetlenek a belsőbb kerületek bérleti díjai.
 

Kocsis Máté erre reagálva elmondta, hogy az önkormányzat számos ingatlannal rendelkezik a Bródy Sándor utcában és környékén, amelyek alkalmasak lennének a galériák számára, és Józsefváros csak profitálhatna abból, ha itt, és a környező utcákban egy „galéria negyed” alakulna ki különböző profilú kiállítóterekkel, idevonzva a kultúra iránt fogékony turistákat.
 

A polgármester azt is felvetette, hogy ha a már itt lévő 4-5 galéria önszerveződő módon összefogna, az önkormányzat megtalálná a módját, hogyan segítse működésüket, és ezzel más kiállítókat is Józsefvárosba vonzhatnának. Hosszútávon kialakulhatna egy olyan galéria utca, vagy negyed, amelyhez hasonló például Berlinben és Barcelonában is van.
 

Molnár Ani Galéria (Bródy Sándor utca 22., I. emelet)

A galéria 2008-tól, a kezdetektől Józsefvárosban működik, és elsősorban magyar és közép-kelet európai művészeket képvisel. Aktív szerepet vállalnak a kortárs művészet nemzetközi bemutatásában, rendszeresen viszik neves művészeti vásárokra alkotóikat. A Molnár Ani Galéria volt az első magyar galéria, amelyik a New York-i Armory Show-n és a torinói Artissimán szerepelt, valamint immár negyedik alkalommal vesznek részt a bécsi Vienna Fair művészeti vásáron. Profiljuk elsősorban nem a műtárgyakkal való kereskedés, hanem a művészek képviselete, így a tevékenységük jelentős része nonprofit alapon működik.
 

A MOM Parkban látható a Molnár Ani Galéria egyik külsős projektje, amely Summa Artium díjban részesült. Ennek keretében félévente, évente nagyméretű installációkat mutatnak be, azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a kortárs művészetet az átlagemberekhez. Tavaly pedig a közép-kelet-európai régióból először és egyetlenként a FEGA (Európai Galériák Szövetsége) a galériát Creativity and Innovation díjban részesítette.


 Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza