Európa Belvárosa Program

Háztól házig, utcától utcáig - Könyvbemutató a megújuló Palotanegyedről

2017. június 30.

Óriási változáson ment keresztül az elmúlt szűk évtizedben a józsefvárosi Palotanegyed is. Ezt a megújulást – vagy inkább nevezzük újjászületésnek – dokumentálja és tárja olvasói elé az a nemrégiben megjelent kötet, amelyet június 27-én, kedden mutattak be a Horánszky utcai H13 Diák és Vállakozásfejlesztési Központban. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) szervezte eseményen Szilágyi Demeter, a városrész önkormányzati képviselője is részt vett.

A könyvbemutatóra színültig megtelt terem jól tükrözi azt a lelkes lokálpatriotizmust, amely a városrész lakóinak sajátja. Ez nem csoda, hiszen a Palotanegyed ugyanúgy szívügye a generációk óta itt élőknek, mint a mindössze néhány éve ideköltözött új polgároknak – aki egyszer itt telepedik le, az szíve szerint nem szívesen hagyja már el a barátságos utcákat. A Háztól házig, utcától utcáig – Történetek a megújuló Palotanegyedről című kötet azt az eddigi munkát mutatja be, amelyet a kerületi önkormányzat és a helyi civilek – fővárosi támogatással – véghezvittek szűkebb pátriájuk érdekében.
 
 
Huszonnégy, kívül-belül megszépült lakóház történetét gyűjtötte egybe kitartó kutatómunkával a kötet szerzőgárdája, akik közül Szekeres Júlia, az Imagine Budapest munkatársa és Reymeyer Dóra, a kötet fotóanyagának egy részének készítője vett rész a Kelecsényi László író, film- és irodalomtörténész vezette kerekasztal-beszélgetésen. Mellettük szót kaptak az Európa Belvárosa Program I. és II. ütemének, a Palotanegyed Kulturális Megújulása projektben dolgozó szakemberek is, akik a RÉV8 Zrt. munkatársaiként vettek részt a munkában.
 
 
Szilágyi Demeter, a városrész önkormányzati képviselője a „Hogyan tovább Palotanegyed?” kérdésre válaszolva elmondta: folytatják az elkezdett, és szép eredményeket felmutató eddigi munkát, hiszen indul a projekt III. üteme. Folytatódnak a közterületi felújítások, utcák és társasházak szépülnek meg és továbbviszik azokat a működő közösségépítő programokat is – például a Bródy-piknik és a gyermeknapi rendezvények – amik létrejöttéért köszönet illeti a civilek, köztük pedig a CaPE munkáját.
 
 
Az est folyamán a kötetből részleteket olvasott fel Huszárik Kata színésznő, a kerületünkben működő Maladype Színház tagja, valamint korabeli dalokkal-kuplékkal szórakoztatta a közönséget Simon Attila zongorista, énekes. Az esemény zárásaként oklevelekkel és ajándékokkal köszönte meg a résztvevők munkáját Perényi László, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza