Civilek a Palotanegyedért
A Sacré Coeur Sophianium Leánygimnázium története

Helytörténeti kiadvány a Mikszáth tér első épületéről

2014. november 28.

Az 1914 –1948 között a Sacre Coeur Leánygimnáziumnak is otthont adó, a Mikszáth Kálmán tér 1. szám alatti épület történetét meséli el Kohl Éva a Civilek a Palotanegyedért Egyesület felkérésére készült kiadványban. A kötetet a címadó épületben mutatták be, amelyet Szilágyi Demeter, a negyed egyik képviselője méltatott.

 Ma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karát (PPKE-BTK) találjuk a Mikszáth Kálmán tér 1. számú épületben, amely 1917 és 1948 között a Sacré Coeur Sophianum Leánygimnáziumnak adott otthont. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CAPE) felkérésére egy volt diák, Kohl Éva Dr. Szalai Lajosné vállalkozott az iskola és az épület bemutatására a saját élményein keresztül.

 

A Volt egyszer egy iskola… című, gazdag képanyaggal illusztrált könyvet a ma is oktatási intézményként működő épületben mutatták be november 27-én. „A Pázmány egyetem épületének számos funkciója volt korábban a XX. században, ám egyetemünk leginkább a Sacre Coeur Sophianium hagyományaihoz kötődik leginkább” – nyitotta meg a bemutatót Botos Máté, a PPKE-BTK dékánja.  A Józsefváros Önkormányzata által is támogatott kiadvány kapcsán Szilágyi Demeter, a Palotanegyed egyik képviselője megjegyezte, hogy örömmel állnak minden olyan kezdeményezés mögé, amely a hagyományokat szem előtt tartva Józsefváros szellemi megújulását célozza.

 

A szerző a bemutatón hangsúlyozta, az egész életét meghatározták a gimnáziumi évek, melyekre a szigorú, de szeretetteljes légkör volt jellemző. A kiadványt a helytörténet és az épület iránt érdeklődők a CAPE irodájában lelhetik fel.
 
  Forás:jozsefvaros.hu

« vissza