H13

Ifjú tehetségek kiállítása a H13-ban

2015. július 8.

A Francois Fiedler Gyermekrajz Pályázat legszebb munkáiból nyílt kiállítás pénteken a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban. A Somogyi Béla utcai Mesepalota Óvoda műsorával színesített programot Szabina Fazekas, a Francia Intézet munkatársa nyitotta meg.


Közel félezer pályamű érkezett a Fiedler Art Foundation, a NaN-art rajztanoda és Grafikai Műhely, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület támogatásával kiírt felhívásra.

 


Fiedler Péter, a Fiedler Művészeti Alapítvány vezetője köszöntőjében felidézte: a pályázat névadója, a Palotanegyedből kivándorolt Francois Fiedler is gyermekként került kapcsolatba a művészettel, és nagyon korán megmutatkozott kivételes tehetsége. Ötéves korában már olajfestékkel festett vászonra, majd tízévesen kapta meg első megbízását a kassai templom oltárának díszítésére.

A festő művészeti hagyatékát is gondozó Fiedler Péter megköszönte a szülők, rokonok és pedagógusok segítségét az elkészült rajzok megszületésében, bár – tette hozzá – a gyerekek kreativitását látva, gyakran a felnőttek is tanulhatnának a fiataloktól.
 


Zékány Zoltán, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ vezetője emlékeztetett, hogy mindig színvonalas rendezvényeknek és kiállításoknak adhatnak helyet, ez alól pedig a gyerekek alkotásaiból nyílt tárlat sem kivétel.

 



Szabina Fazekas festőművész, a Francia Intézet munkatársa éppen egy képzőművészeti táborból érkezett, hogy megnyissa a rendezvényt. A művésznek személyes kapcsolata is volt Francois Fiedlerrel, hiszen korábban művészeti vezetőjének kérte fel az akkor már világhírű festőt. Mosolyogva emlékezett vissza a reakcióra: ”Önnek nincs szüksége segítségre!”.

Erre hívta fel a figyelmet a gyermekekkel kapcsolatban is Szabina Fazekas. Hiszen ők természetesen tudják, hogy kell megörökíteni a dolgokat, csupán helyre és lehetőségre van szükségük hozzá. Fiedler egyik művének kapcsán hangsúlyozta: a fiatalok ösztönösen rendelkeznek azzal a képességgel, hogy az időtlenséget érzékeltessék. Amikor megnézte a kiállítás képeit, látott fákat, napot, virágokat, valamint rengeteg szívet. Hiszen – mint mondta – egy rajz, vagy festmény maga a kapcsolat, ami az alkotó szívéhez köt minket. Az egyik pályamunka textúráját egyenesen Fiedler egyik képéhez hasonlította, majd hozzátette: a gyermekek még nem félnek semmitől, éppen ezért, ha a figyelmesen nézzük a képeket, egy utazáson vehetünk részt, melyen keresztül egyre mélyebben merülhetünk el saját magunk és az alkotó lelkében.
 


Zárásként arra kérte a szülőket, hogy hallgassanak jobban a gyermekeikre, hiszen ők még olyan dolgokat is látnak, melyeket mi, felnőttek már rég elfelejtettünk.


 



A kiállítás ingyenesen megtekinthető hétköznaponként 8-18 óra között 2015. július 31-ig a Horánszky u. 13. galériájában.

« vissza