Palotanegyedi mindenes

Józsefváros, csapó, indul!

2018. október 15.

Az elmúlt években egymást érték a hírek, miszerint egy-egy hollywoodi sztár feltűnt Budapesten, vagy épp lezárták a kerület egyes részeit forgatások miatt. Máskor pedig gyanútlanul ültünk a kanapén a tévé előtt, amikor egyszer csak Bruce Willis háta mögött feltűnt a Baross utca. Itt az ideje hát, hogy sorra vegyük az elmúlt években Józsefvárosban forgatott magyar és külföldi filmeket.

 Kerületünk látképe igen eklektikus – a modern találkozik a klasszikussal, a régi az újjal, a beton a zöld övezettel – ezért egyre több rendező lát benne fantáziát, térben és időben a legkülönbözőbb alkotásokhoz szolgált forgatási helyszínként: Józsefváros alakította a 19. század eleji önmagát, de volt Moszkva vagy éppen II. világháborús Prága is. 
Nemes Jeles László nemrégiben Józsefvárosban forgatott új filmjét, a Napszálltát – melyet szeptember 27-én mutattak be – ebben a hónapban nevezte Magyarország a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért. A sikert sikerre halmozó produkció fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a Palotanegyedben, a Magyar Rádió udvarán épült fel, valamint egy-egy napra forgatási helyszínné vált a Pollack Mihály tér, a Reviczky, az Ötpacsirta és a Bródy Sándor utca is. 

 


Korábban is választottak már kerületi helyszínt egy-egy magyar film forgatásához. A Sorstalanság (2005) nyitójelenete például a Lőrinc pap téren játszódik, a Valami Amerika harmadik részéhez többek közt a Keleti pályaudvarnál, Mészáros Márta 2017-es Aurora Borealis – Északi fény című játékfilmjéhez a Golgota téren is vettek fel jeleneteket.
2006-ban pedig összeszorult szívvel néztük, ahogy a Szabadság, szerelem című filmdrámában szétlövik a Pollack Mihály téren álló Magyar Rádió épületét. Egy igazán izgalmas film készítőit is egy józsefvárosi helyszín ihletett meg: a szürreális magyar vígjáték, a Liza, a rókatündér címszereplője a Mátyás téri Magda-udvarban lakik.


Bruce Willis atlétában, Tom Hanks hálóingben…

 
2011-től elözönlötték kerületünket a hollywoodi sztárok. A Mission: Impossible negyedik részének egyes jeleneteit a kerületben forgatták: a légi felvételeken például felismerhettük a Keleti pályaudvart. 2013 májusában pedig Bruce Willistől volt hangos az internet, aki a Die Hard ötödik részét többek közt a Baross utcában és a Kálvin téren forgatta. Nem sokkal később már mint Firenze szerepeltünk a mozivásznon: a 2016-os Inferno című misztikus thrillerben Langdon professzor, azaz Tom Hanks Olaszországban próbál az emberiséget elpusztító vírus nyomára bukkanni. A Gutenberg téren a kórházi hálóinges Tom Hanks és Felicity Jones egy bérgyilkos elől menekülnek.

 


2015 októberében sok Dobozi és Magdolna utcai lakos könyökölt ki az ablakba, hogy láthassa a második világháborús Prágává változtatott teret, amit a Himmler agyát Heydrichnek hívják című francia akciófilmhez rendeztek be. A forgatás alatt előfordulhatott, hogy az ember hazaérve a kapuján cseh háborús hirdetményekkel találta szembe magát.

 


Nemcsak az akció, a mágia is teret kapott a kerületben. A Harry Houdiniről készült kétrészes életrajzi film is jórészt Magyarországon forgott. Például ne tévesszem meg senkit az egyik jelenetben a hatalmas Washington DC felirat és amerikai zászló, a gyönyörű fehér épület ugyanis a Nemzeti Múzeum. Itt forgott a Caleb Carr magyarul is olvasható bűnügyi regénye alapján készült sorozat is: A halál angyala egyes jeleneteit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületében, illetve a Festetics Palotában vették fel. A forgatás alatt mindenki a sorozat sztárjait – Daniel Brühlt, Luke Evanst és Dakota Fanninget – leste.

 


Fedőneve: Józsefváros


Titkos akció, titkos akciót ért az elmúlt évben a kerületben, a legújabb kémfilmek közül kettőt Józsefvárosban is forgattak. A Vörös veréb című thrillerben rengeteg kerületi helyszínt felismerhetünk (például Fiumei úti Sírkert, Szabó Ervin Könyvtár), hol Budapestként, hol Moszkvaként fémjelezve.
A legnagyobb visszhangja azonban A kém, aki dobott engem című vígjátéknak volt, melynek két főszereplője Mila Kunis és Kate McKinnon. Bár ebben a filmben is rengeteg a józsefvárosi helyszín – a Los Angeles-i bár a Nagy Templom utcai Grund, de láthatjuk a Szigony utcát, a Rákóczi utat, a Népszínház utcát és a Bezerédi utcát is – mégsem ez a hír futott végig az interneten. Hanem az, hogy Kate McKinnon Jimmy Fallon műsorában előadta az itt tanult Animal Cannibals dalt, a Yozsefvárost. A műsorban elárulta, hogy budapesti sofőrje, Erik tanította meg neki ezt a slágert. 

 


 
 

« vissza