Kerületi hírek

Kétszázmillió forint a józsefvárosi strand előkészítésére

2019. július 15.

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az egykori józsefvárosi pályaudvar területére tervezett tízmedencés strand- és gyógyfürdő megvalósuljon. A beruházás előkészítési munkáihoz a kormány most 200 millió forintot támogatást biztosított. A koncepciótervek szerint – amelyeket Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője és Sára Botond, Józsefváros polgármestere korábban mutatott be – a területre egy gyűrű formájú fürdőt álmodtak meg gyógyászati-, és gyermekrészleggel, valamint élményfürdővel.

 A szakvélemények szerint a volt józsefvárosi pályaudvar alatt 1300-1400 méter mélyen 70-72 Celsius fokos hőmérsékletű víz található, amelynek összetétele megegyezik a Széchenyi és Paskál fürdő alatt lévő vízzel.
Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője korábban azt mondta: a belső-pesti kerületeket tekintve nincs elérhető közelségben strand a pesti oldalon, éppen ezért az egész főváros szempontjából értékes és turisztikailag vonzó lesz a beruházás. Sára Botond szerint a volt józsefvárosi pályaudvar – amely jelenleg barnamezős terület – kiváló adottságokkal rendelkezik. A polgármester úgy vélekedik, hogy az előzetes vizsgálatok alapján a terület alkalmas lenne egy strand létesítéséhez, és a felmérések szerint a józsefvárosi lakosok szívesen igénybe vennék a szolgáltatást.

 


A koncepciótervek szerint a strandon egy gyűrű alakú fürdőépület helyezkedne el, amelynek közepén egy nyitott udvar lenne. A létesítményben helyet kapna egy egész évben működő gyógyászati részleg, élményfürdő, gyermekrészleg, nyári strandrész, szaunák és gőzkamrák, valamint kiszolgáló egységek. A tízmedencés fürdő mintegy ötszáz fős befogadóképességgel rendelkezne, amelyhez 200 állásos gépkocsi- és 200 állásos kerékpártároló tartozna.

 


A Magyar Közlöny július 10-ei számában jelent meg, hogy a beruházás előkészítésének támogatására kormányhatározat szerint 200 millió forintot rendelnek.


Forrás: jozsefvaros.hu
Fotó: Józsefváros újság/archív, illetve látványtervek
Szöveg: Bányai Rudolf 
 

« vissza