Civilek a Palotanegyedért

Kiosztották a Fiedler rajzpályázat díjait

2019. május 21.

Hatodik éve kerül rendszeresen kiírásra a Párizsban alkotó neves magyar képzőművészről elnevezett Francois Fiedler Gyermek és Ifjúsági Rajzverseny, ahová az ország minden részéből érkeztek alkotások. A kiválasztott pályaműveket a Palotanegyedben, a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ (H13) galériájában állították ki, ahol május 20-án az ünnepélyes megnyitó keretében átadták a legjobbaknak járó díjakat és okleveleket is.

Fiedler Péter, a pályázatot jegyző Francois Fiedler Művészeti Alapítvány elnöke elmondta, az idei kiírás különösen nagy visszhangot keltett: közel ötszáz gyermek ragadott ceruzát, filctollat, zsírkrétát vagy ecsetet, és küldte be alkotását a felhívásra.




Főként budapesti – azon belül pedig józsefvárosi - óvodás és általános iskolás gyerkőcök versengtek a díjakért, melyeket három, korosztályok szerinti csoportban osztottak ki. Az óvodások közül Tóth Viktória Zsófia munkája lett az első helyezett, az alsó tagozatosok legjobbjának járó díjat Hradszki Zsigmond hozta el, míg a felsős korcsoportból Makláry Henrik absztrakt expresszionizmust idéző festménye nyerte el legjobban a zsűri tetszését.




Fiedler Péter kiemelte, kiemelkedően sikeres pályázatot tudhatnak maguk mögött: a megnyitó különösen jó hangulatúra sikeredett és rengeteg, nagyon magas színvonalú alkotásból tudtak válogatni az idén. Hozzátette: Makláry Henrik műve különösen közel áll a szívéhez, mert stílusában rokonságot mutat nagybátyja, Francois Fiedler munkáival.


A díjazottak:


Óvoda I. helyezett
        Tóth Viktória Zsófia 

Óvoda II. helyezett Kékedi-Daróczi Anna 

Óvoda III. helyezett Pető Rózsa 


Általános iskola alsó tagozat I. helyezett
Hradszki Zsigmond

Általános iskola alsó tagozat II. helyezett Perényi Panni  

Általános iskola alsó tagozat III. helyezett Gönczi Lili



Ált. iskola felső tagozat I. helyezett
Makláry Henrik

Ált. iskola felső tagozat II. helyezett Árendás Adrienn 

                                                                                Árendás Nóra 

                                                                                Árendás Veronika

Ált. iskola felső tagozat III. helyezett Kálé Klarissza Anita 


Különdíjat kapott a Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola 2/A. osztálya


Elsők között szerepelt Magyar Varga Levente 

Elsők között szerepelt Helmy-Mohamed Jázmin

 

 


A kiállítás június 3-ig tekinthető meg a H13 Galériában, ám a pályaművek május 25-én szombaton 14-órakor a Palotanegyedi Gyermeknap keretében a Gutenberg téren is megtekinthetők lesznek.


Szerző: Zékány János
Fotó: Baranyai Attila

« vissza