Újjáépülő Palotanegyed

Kortárs galériák nyílhatnak a Palotanegyedben

2015. április 28.

Már most is működnek galériák a Bródy Sándor utcában és környékén, de a kerület vezetése azt szeretné elérni, hogy ezek száma jelentősen növekedjen, elsősorban a kortárs képzőművészek bemutatásával foglalkozó galériák kerületbe vonzásával.

Az elfogadott kulturális-gazdasági fejlesztési program célja, hogy az elkövetkező öt éven belül, a Palotanegyedben, a Bródy Sándor utca környékén kortárs galéria negyed alakuljon ki. Első lépcsőben nemzetközi szinten is számon tartott galériák Józsefvárosba vonzása a fő feladat, olyan gazdasági környezet kialakításával (bérleti díjak, infrastruktúra), hogy előnyös legyen számukra a kerületünkbe költözés. Ez ösztönzőleg hatna további galériák ide településére és új kiállítóterek létrehozására is.

 



A képviselő-testülettel Molnár Annamária, az önkormányzat kulturális tanácsadója, a Bródy Sándor utcai Molnár Ani Galéria tulajdonosa ismertette a „Kortárs Galéria Negyed” szakmai koncepcióját. A rövidtávú, 1-2 éven belül megvalósítandó feladataként a Bródy Sándor utca környékén szabad, illetve szabaddá tehető földszinti vagy emeleti helyiségek felmérését, ezek felújítását, kedvező és vonzó bérleti díj kialakítása után a galériák rendelkezésére bocsátását nevezte. De fontos lenne a Bródy Sándor utca felújítása, ezzel együtt egységesebb utcakép kialakítása. A galériákhoz kapcsolódóan olyan kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletek (könyvesboltok, kávézók, dizájnboltok) is megjelennének a kerületben, amelyek a művelődésre, kulturált vásárlásra vágyó látogatókat ösztönöznék Józsefváros meglátogatására.

 

Nemzetközileg is elismert kortárs galériák megjelenésével emelkedne Józsefváros, azon belül pedig a Palotanegyed kulturális vonzereje, erősödne a turizmus, a helyi lakók pedig ingyen juthatnának kulturális szolgáltatásokhoz. Például a galériák a józsefvárosi iskolákkal együttműködve tevékenyen vehetnének részt a helyi gyerekek vizuális nevelésében. De a nyugdíjas klubokkal és a helyi civil szervezetekkel is épülhetnének kapcsolatok a kortárs művészek alkotásainak megismerésére, közös programok szervezésére.

 

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a bérleti díjak kedvező kialakításával, csökkentésével teszi vonzóvá a Palotanegyed erre a célra kijelölt részét a kortárs galériák számára.

 



Itt működhetnének a kortárs galériák:

 

A Blaha Lujza tér – Somogyi Béla utca – Rökk Szilárd utca – Krúdy utca – Ötpacsirta utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Vas utca – Kőfaragó utca – Gyulai Pál utca – Rákóczi út által határolt terület


  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza