Újjáépülő Palotanegyed

Körvonalazódik a Galéria negyed

2015. november 2.

Kortárs Galéria Negyed kialakítását tűzte ki célul a Józsefvárosi Önkormányzat, amely a Bródy Sándor és a környező utcákban valósulna meg. A projekthez korábban már kiválasztott, önkormányzati ingatlanokat előbb felújítják, majd pályázatot írnak ki a kiállítóterek működtetésére. Egry Attila alpolgármester szerint azzal, hogy a galériák koncentráltan egy helyszínre összpontosulnak, további kiállítótereket is vonzanak majd a környékre.

 Már felmérték azoknak az ingatlanoknak az állapotát, amelyeket korábban kiszemeltek a Kortárs Galéria Negyed projekt elindításához. A Bródy Sándor, a Kőfaragó és a Vas utcában található, utcai bejáratú, 50 és 200 négyzetméter közötti, üres, földszinti helyiségek kulturális célú üzemeltetésére a felújítást követően lehet pályázni. A kulturális-gazdasági fejlesztési program részben az Európa Belvárosa Program II. pályázati összeg fel nem használt részének átcsoportosításából, részben saját önkormányzati forrásból valósul meg.

 


 A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Egry Attila úgy nyilatkozott, ha közel vannak egymáshoz a kiállítóterek, akkor a Kortárs Galéria Negyed funkciója tovább erősödik. Az önkormányzat arra számít, hogy ha pályázható ingatlanokkal támogatja a projektet, az további galériákat és kiállítótereket vonz a területre, amelyek már piaci alapon működnek. Az alpolgármester szerint a Palotanegyedben a kulturális sokszínűség erősítése a cél, a más kerületekben tapasztalható „bulinegyed” jelleg helyett. A kultúra támogatása a turizmust is erősítheti, amivel hosszú távon a helyi mikorvállalkozásokat tudnák helyzetbe hozni – hangsúlyozta Egry Attila.
 

   Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza