Civilek a Palotanegyedért

Közösen a Palotanegyedért

2015. október 27.

Huszadik lakossági fórumát rendezte meg a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban, ahol a TÉR_KÖZ pályázat eredményeiről, megvalósult fejlesztéseiről osztották meg tapasztalataikat a helyi lakosok. A Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében Egry Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter, a Palotanegyed képviselője válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

 A jubileumi lakossági fórum egy rövid prezentációval kezdődött, amelynek során a CaPE bemutatta a TÉR_KÖZ pályázat keretében megújuló társasházakat.




 A felújításokról szólva Egry Attila alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az idő múlását nem csupán a lakossági fórumok, hanem a megvalósult fejlesztések számában is mérhetjük, ami nem sikerülhetett volna az egyesület és a társasházak áldozatos együttműködése nélkül. Mint mondta, a sikeresen pályázó házak gondos gazdái voltak a megnyert pénznek és teljesítették a vállalásaikat. Több épület még második világháborús sebeket őrzött, és nem csupán ezeket sikerült megszépíteni, hanem az életminőséget is javítani tudták.

 
 

 A jövőbeli tervekről szólva elmondta, hogy ha sikerül újabb összegre pályázni a fővárosnál, akkor felújítják a Rökk Szilárd, a Somogyi Béla és a Bródy Sándor utca eddig kimaradt részeit. A Bródyn, a Vas utcától a Gutenberg térig pedig forgalomcsillapított lesz az útburkolat; a Horánszky, Vas és Bródy Sándor utca találkozásánál pedig teresíteni és fásítani szeretnének.

 


 Annus Viktor, a Városfejlesztési és Főépítészi Ügyosztály irodavezetője arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a Pollack Mihály téren köztéri bútorokat helyeznek el, a Gyulai Pál utcában arculatrendezés folyik jelenleg, illetve a Bródy Sándor utcánál is felújítanak, ahol a csomópontok miatt nem tudták egyszerre elvégezni a munkálatokat. 

 


 Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője a reakciókat hallgatva hangsúlyozta, hogy a rengeteg pozitív visszajelzés egyértelműen közös siker. Mint mondta, a helyi összefogás követendő példa lehet a többi kerület számára is: „így is lehet városrészt fejleszteni” – húzta alá. A képviselő arról is tájékoztatott, hogy hamarosan megoldódik a Stáhly utcai kutyafuttató és a Mikszáth téri szökőkút problémája.

 


 Egry Attila az Auróra utcai szakrendelő felújításával folytatta a tájékoztatást. Ezzel kapcsolatban megköszönte a kerületiek türelmét, hiszen a munkálatokat „lábon” kellett elvégezni, ennek eredménye azonban – hívta fel a figyelmet – egy megújult, 21. századi szakrendelő lesz, amely modern eszközökkel áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére.
Emlékeztetett arra is, hogy szeretnének egy idősklubot nyitni a Palotanegyedben, amiről novemberben születhet döntés. A tervezett helyszín a Baross utca 21, ahol egy 60 fős, kulturális programokban gazdag, közös napközbeni étkezést is biztosító klub jöhet létre.


 
 

« vissza