Újjáépülő Palotanegyed

Kulturális fejlesztések Józsefvárosban

2015. április 1.

Galéria negyedet szeretne kialakítani az önkormányzat a Palotanegyed egy részében - jelentette be Egry Attila alpolgármester a Józsefvárosi Üzleti Klub idei második rendezvényén a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban.

Egry Attila előadásában felidézte, hogy a Palotanegyedben 2007-ben indultak el a fejlesztések az Európa Belvárosa projekttel, ennek első ütemében jött létre például a H13 Központ, de ekkoriban újultak meg a környező utcák is és több üzlethelyiséget hoztak rendbe. 2014-ben indították útjára a második ütemet, nem uniós, hanem fővárosi forrásból. Ebben a szakaszban 24 társasház újul meg. Az alpolgármester egy fontos bejelentést is tett: elmondta, hogy az önkormányzat galéria negyedet szeretne kialakítani a Palotanegyedben, ami az Európa Belvárosa projekt harmadik üteme lenne.

A lakók támogatják a koncepciót

„Elindult az előkészítő munka, képviselő-testületi döntés született a szándékról. A Civilek a Palotanegyedért Egyesület lakossági felmérést végzett, már az előzetes terveket illetően is elsöprő többségű támogatottsága van az ötletnek. Az áprilisi testületi ülésen dönthetünk arról, hogy a Bródy Sándor utca és a szűk környezete legyen a művészeti galériák otthona. Ezzel egy markáns, kulturális arculatot kapna a Palotanegyed" – vázolta az önkormányzati elképzeléseket az alpolgármester.


 

 



A galériák mellé komplex szolgáltatást nyújtó vállalkozások is telepedhetnek, és ezzel a kulturális koncepcióval be lehet vonzani további turistákat is "Az önkormányzat rendeleti úton fogja segíteni a galériák beköltözését, különböző támogatásokat kívánunk majd nekik biztosítani" – mondta Egry Attila.



 



Az önkormányzat folyamatosan keresi a lehetőséget a kis-és középvállalkozások támogatására. Mint az alpolgármester kifejtette, ezt a célt szolgálta az építményadó csökkentése – ami kerületünkben a legalacsonyabb Budapesten – illetve az adminisztrációs terhek könnyítése, ugyanis a hivatali intézményrendszer nagyon vállalkozásbarát, gyors és zökkenőmentes Józsefvárosban.

  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza