A kultúra belvárosa: Palotanegyed

Kulturális gazdaságfejlesztési program Józsefvárosban

2010. május 4.

„Európa Belvárosa Program – Józsefváros, Palotanegyed” címmel közel kétmilliárd forint értékű kulturális gazdaságfejlesztési programot indított a Palotanegyedben a VIII. kerületi önkormányzat.

 

A programot dr. Kocsis Máté polgármester és dr. Lukovich Tamás, az unió közreműködő szervezetként eljáró Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója ma jelentette be ünnepélyesen a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban. A kerületvezetés a Józsefváros e kevésbé ismert történelmi negyedének stratégiai szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésében. A Palotanegyed páratlan építészeti és kulturális örökségére, az itt működő egyetemekben rejlő energiákra és az itt ma még példaértékűen jellemző kiskereskedelem ösztönzésére épül Belső-Józsefváros fejlesztési programja. 

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 Zrt. által kidolgozott pályázat megvalósítását az Európai Unió - az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében - 900 millió forinttal támogatja, az önkormányzat ezt 760 millió forint - az unió felé elszámolható - önerővel egészíti ki. Összesen 1,9 milliárdos fejlesztést hajt  végre két év alatt a páratlan építészeti és kulturális adottságokkal rendelkező történelmi Belső-Józsefvárosban az önkormányzat.

A Belváros nem rég elkészült Új Főutcájának Kálvin téri végénél kezdődik a történelmi Józsefváros eddig méltatlanul elfeledett, műemléki palotákban gazdag kulturális negyede, a Palotanegyed. A városrész egykor a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális negyede volt, de ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, komoly történelmi tradíciókkal rendelkező területe. A Józsefvárosi Önkormányzat ezt a kivételes adottságot szeretné – az itt található kulturális intézményekkel és egyetemekkel szorosan együttműködve - kiaknázni a most indított Európa Belvárosa Programban. 

A projekt jóval több, mint egyszerű városcsinosítás. A kerületvezetés hosszú távú stratégiai célja a VIII. kerület presztízsének növelése, a Palotanegyed bekapcsolása a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejlesztése, idegenforgalmi vonzerejének növelése, épített és kulturális örökségének védelme, és mindezzel egész Józsefváros gazdaságfejlesztése. Az Európa Belváros Program keretében tehát egyszerre zajlik a Palotanegyed fizikai és a szellemi rekonstrukciója – ismertette a kerületvezetés céljait Kocsis Máté polgármester.

A projekt részleteit Alföldi György, a Rév8 Zrt. vezérigazgatója ismertette a sajtó előtt. A fizikai megújulás jegyében közterületek újulnak meg és adják át az elsőbbséget a gyalogosoknak: vegyes, csillapított forgalmú lesz a Mária utca, a Gutenberg tér, a Bródy Sándor utca, a Horánszky, a Kőfaragó és a Gyulai Pál utca. Programot indítanak a műemléki védettségű paloták díszkivilágítására, az itt található számos épített örökség védelmét a helyi civilekkel együtt szervesen a hétköznapok, a helyi identitás részévé kívánják tenni. 

A Horánszky utca 13. szám alatt helyi vállalkozásfejlesztési-, diák- és közösségi központ épül. A 2011. nyarán megnyíló központot az önkormányzat félmilliárd forintos beruházás keretében alakítja ki.  Az új intézmény missziója a helyi kis- és közép vállalkozások fennmaradásának védelme, működésük, fejlődésük segítése, a helyi munkahelyek megtartása. A történelmi negyedben ugyanis a mai napig példaértékű a kiskereskedelem szerepe, Budapesten belül itt koncentrálódik a legtöbb kiskereskedelmi üzlet (több mint 3 ezer), melyek ma is ezreknek adnak munkahelyet. A központ további fontos missziója lesz, hogy olyan innovatív, a fiatalok ötleteit is befogadó szellemi műhellyé váljon, ahol a kerületben található felsőoktatási intézmények hallgatóit aktívan be lehet vonni Józsefváros kulturális gazdaságfejlesztésébe. 

A Palotanegyed kulturális gazdaságfejlesztésével a Józsefvárosi Önkormányzat szeretné elérni, hogy a pesti belváros határvonalai kitolódjanak Belső-Józsefváros felé, és a városrész a főváros új, kulturális élményekben gazdag, pezsgő, fiatalos része legyen. Ennek érdekében a 2010-ben megrendezésre kerülő négy fesztivál válhat a fejlesztések katalizátorává, amelyeket a palotanegyedi kulturális intézmények, gazdasági szereplők és civilek bevonásával szerveznek.  A június első és augusztus utolsó hétvégéjén zajló Palotanegyed Fesztivál során a Krúdy utcában, a Mikszáth téren, a Pollack Mihály téren, a Gutenberg téren koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, antik könyvpiacok lesznek, és bemutatkoznak a helyi mesteremberek is. Augusztusban Világtánc Fesztivál, szeptemberben nagyszabású Tudományfesztivál helyszíne lesz a józsefvárosi Palotanegyed.

 

« vissza