Civilek a Palotanegyedért
Élhető város

Lakossági fórumot tartottak a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében

A Horánszky utcában található H13 Diák-és Vállalkozásfejlesztési Központ adott otthont a Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) által szervezett, Élhető város címmel meghirdetett lakossági fórumnak. A február 5-én tartott összejövetelen többek között Egry Attila alpolgármester, Hollik István országgyűlési képviselő, Iványi Gyöngyvér főépítész és Szikszai Zsolt, a Rév8 Kft. vezetője tájékoztatták a jelenlévőket a Palotanegyed területén tervezett felújításokról. Perényi László, az idén tízéves CaPE egyesület elnöke köszöntötte a megjelent lakosokat.

 Egry Attila arról számolt be, hogy az Európa Belvárosa Program tavaly lezárult második szakasza után most a harmadik szakaszt indítják útnak. „Reményeink szerint nyáron megkezdődnek a munkálatok” – hangsúlyozta az alpolgármester. Megújul a Bródy Sándor utca – a Vas utca és a Pollack Mihály tér közti szakaszon –, a Szentkirályi utca – a Bródy Sándor utcától a Mikszáth Kálmán térig –, illetve a Rökk Szilárd utca. A közterületek mellett 13 társasház homlokzata is megszépül ebben a szakaszban, a tervek szerint a nyár folyamán ezek a felújítási munkálatok is lezajlanak majd. „Az első két szakaszhoz hasonlóan a felújítások mellett ezúttal is fontos szerepet kapnak a közösségépítő programok” – szögezte le. 
 
 
Az alpolgármester tájékoztatta a jelenlévőket a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésének tavalyi döntéséről is, miszerint 1,8 milliárd forintból megújul a Blaha Lujza tér és a környező utcák. Ennek eredményeképpen több lesz a zöldfelület, és sokkal kulturáltabb, élhetőbb lesz a tér és környéke. Egy kormányhatározat 300 millió forintot szán a Corvin Áruház eredeti homlokzatának helyreállítására is. A tervek szerint az épület alsó szintjén továbbra is boltok működnének, az emeleten pedig irodák kapnának helyet.
 
Perényi László, a CaPE elnöke elmondta, egyesületük továbbra is a közösségépítést tartja a legfontosabb feladatának, idén is az önkormányzattal együttműködve szerveznek programokat a H13-ban, a Gutenberg téren és a Bródy Sándor utcában.
 
 
Megemlítette, hogy kevesebb, mint egy négyzetkilométer a Palotanegyed területe, ám rengeteg jelentős intézmény található itt, valamint nagyon sok lehetőséget rajt magában.
 
Szikszai Zsolt, a Rév8 Kft. vezetője bemutatta az Európa Belvárosa Program második szakaszának keretében készült, a megújuló Palotanegyedet bemutató kiadványt, amiből a jelenlévők haza is vihettek egy-egy példányt. Ezt követően arról számolt be, hogy az Európa Belvárosa Program III. összesen mintegy 720 millió forintból valósul meg. 350 millió forintot nyert az önkormányzat a fővárostól, körülbelül 140 millió forint a társasházak önrésze, az önkormányzat pedig 230 millió forintot fordít erre a célra.
 
Hollik István országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy van kormányzati szándék a Magyar Rádió egykori épületének megújítására oly módon, hogy azt a Nemzeti Múzeum kapja meg. „Úgy látszik, a Magyar Nemzeti Múzeum, az önkormányzat és a kormányzat szándéka megegyezik ebben a tekintetben”– fogalmazott a képviselő, aki szerint fontos szempont, hogy a felújítás alatt álló Múzeumkert és a megújuló épületegyüttes szerves részévé váljon a Palotanegyednek.
 
 
„Az épületegyüttesnek és a kertnek is úgy kell megújulnia, hogy a múzeumi funkciók mellett a lakosság, az itt élő családok is használni tudják” – tette hozzá.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Rezi Kató Gábor a Múzeumkert rekonstrukciójával kapcsolatban elmondta, hogy ez a megújulás nemcsak a fák felülvizsgálatát és nagyobb zöldfelület kialakítását jelenti, de szobrok és műemlékek is restaurálásra kerülnek, sőt a közművek teljes cseréje is megtörténik a július végére tervezett átadásig. Hangsúlyozta: a rekonstrukció során fontosnak tartják, hogy az új utcai bútorok és a kandeláberek is a történelmi Múzeumkert hangulatát idézzék. 
 
A jelenlévők az est folyamán tájékoztatást kaptak a Palotanegyed területén tervezett közösségi programokról is, illetve feltehették kérdéseiket és elmondhatták észrevételeiket. 
 
Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság
Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza