Programajánló

LUX-filmnapok az Urániában

2016. november 15.

November 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt játékfilmeket. Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe.

A filmek minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló alkotások, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról szólnak. November 16-án 19 órától Leyla Bouzid Felnyitom a szemem című nagyjátékfilmjét lehet megtekinteni. November 17-én 19 órától Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmjét (Életem Cukkiniként) vetítik. November 18-án 19 órától pedig Maren Ade harmadik játékfilmjét, a Toni Erdmannt láthatja a közönség.

A versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án este hat órakor egy kerekasztal-beszélgetést is tartanak az Uránia Kávéházban: Elszakadás: Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelynek célja, hogy a döntős alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba.

« vissza