Palotanegyedi mindenes

Mágnásfertály Séták - Érdekes és izgalmas történetek a paloták egykori lakóiról

2016. április 25.

A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával a Mágnásfertály Séták keretében április 23-án ingyenes kultúrtörténeti sétán vehettek részt az érdeklődők a Palotanegyedben. A Szép szerelmek krónikája elnevezésű programon megjelentek betekintést nyerhettek a kerületben élő arisztokrácia életébe.

 Egy rövid időutazás a gyönyörű tavaszi időben számos régi történettel, anekdotával, korabeli pletykákkal fűszerezve – így lehetne legjobban leírni a Szép szerelmek krónikája sétát. A kulturális barangolás során híres nagy szerelmek történetei elevenedtek meg a szebbnél szebb, patinás épületek falai közt.


Nem egy történet ismert a történelemórákról, ám akadnak olyanok is, amelyekkel nem találkozhattunk az iskolában. Az érdeklődők többek közt megtudhatták, hogy a Reviczky utcában élő Gróf Bánffy Miklós életében két nőt szeretett, azonban mindketten máshoz mentek férjhez. Történetük végül úgy alakult, hogy az egyik hölgynek haláláig a szeretője maradt az író, míg Váradi Arankát 61 éves korában vette feleségül.

Az elfeledett, ugyanakkor jellegzetes történelmi és irodalmi alakok életével legközelebb április 30-án ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Reggel kilenckor az Egyetem térről indul a Szép szerelmek krónikája, délután kettő órától pedig a Palotanegyed asszonyai elnevezésű séta, melyen a negyedben élt, valaha híres, emlékezésre méltó asszonyok történetei hallhatók majd.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza