Palotanegyed Fesztivál
Mesével, tánccal, muzsikával

Megnyílt a Palotanegyed Fesztivál

2014. június 23.

Szent Iván-ünnepéhez és a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva nyílt meg szombaton a Múzeumkertben Józsefváros negyedik nyári fesztiválja. A hétvége programjai a nyári napforduló jegyében a nap, a hold, a csillagok, a föld, a tűz és a szerelem körül forogtak.

Szilágyi Demeter, a Palotanegyed önkormányzati képviselője nyitotta meg a háromhónapos rendezvénysorozatot, amelyet véleménye szerint két dolog különböztet meg a hasonló programoktól. Az egyik a helyszín. Az újjáépülő Palotanegyed környezete és a Nemzeti Múzeum közelsége olyan miliőt biztosít a rendezvénynek, amelyért önmagában érdemes idelátogatni. A másik pedig a hozzáadott érték, amelyet az itt élő művészek – akik a program gerincét adják – és az itt megjelenő közösségek tesznek hozzá, legyenek ezek táncházak, egy kiállítás a galériában, egy komolyzenei koncert a Párbeszéd Házában, vagy éppen egy Szent Iván-éji ünnep a Múzeumkertben. Ez a két összetevő olyan sikeres fesztivált képes létrehozni, amelyre mi, józsefvárosiak igazán büszkék lehetünk. Mert miközben Józsefváros újjáépül, a hagyományos értékeket is meg tudja mutatni a kerületieknek és a kerület vendégeinek. A képviselő ezért köszönetet mondott mindenkinek, aki a fesztivál létrejöttéhez hozzájárult, így a múzeum vezetésének és az önkormányzat rendezvényszervezőinek.

A kerület hagyományos értékeiből már a megnyitó előtt ízelítőt kaphattunk a Józsefvárosi Zenekar cigányzenészeinek jóvoltából, akik Kathy-Horváth Lajos hegedűművész vezetésével a virtuozitást sem nélkülöző fergeteges koncerttel fogadták a Múzeumkert koradélutáni látogatóit.

Napközben a kert a gyerekeké volt. Nekik szóltak, őket foglalkoztatták a zenei programok és a Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház művészei. Rég feledésbe merült népi játékokat fedezhettek fel és próbálhattak ki, míg a felállított „Világfa” környékén szabályosan végigjárhattak egy népmesét. A mese arról szólt, hogy a sárkány elrabolta az égről a napot, a holdat meg a csillagokat, amelyeket a gyerekeknek hét mesebeli próbatétellel kellett visszaszerezni.

Koraestétől késő éjszakáig a felnőtteket szórakoztatták a megnezésített versek és mesék, népzenei és világzenei koncertek neves művészek előadásában. A Szent Iván-éjre való tekintettel mindkét éjszaka fellobbant a tűz is. Szombaton Gulyás Anna adott elő egy mitikus moldvai népmesét, ősi moldvai muzsikával kísérve, miközben az ország legjobb tűzzsonglőr csapata bűvölte el a közönséget. Aztán kezdetét vette a Szent Iván-éji tűzugrás rituáléja, amely moldvai táncházzá alakulva csengette le ezt a mágikus éjszakát. A vasárnap estére pedig Ferenczi György és a Rackajam fergetes előadása tette fel a koronát. A fesztivál vendégei két napon keresztül készítették azt a növényekből és kövekből megalkotott, napéjegyenlőséget szimbolizáló mandalát, amelyet vasárnap este körbevettek az alkotók és a fesztivál vendégei, hogy mécseseket gyújtva és a tüzet csodálva, Lovász Irén vezetésével gyógyító, belső harmóniát ébresztő, ősi magyar népi dallamokat énekelve megtisztítsák lelküket.

  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza