Fotó: Sarkadi Péter

podcast

Mi köze van a Szatyornak az egészséghez?

2020. július 6.

Szétvegyszerezett világunkban egyre fontosabb az egészséges élelmiszer, és persze az se mellékes, hogy lehetőleg minél közelebbről kerüljön az asztalunkra, minimalizálva így az ökológiai lábnyomát. Ezen dolgozik immár nyolc éve a Szatyorbolt, a Gyulai Pál u. 12 -ben

Kevesen tudják, hogy a Gyulai Pál u. 12-ben immár nyolc éve üzemel a Szatyorbolt, mely valódi piactér. A termelők ide hozzák a friss árut, aminek egy részét a bolt dolgozói az online megrendelések alapján szatyrokba porciózzák, a többi termék pedig az üzlet polcaira kerül (az előrendelést le nem adó) vásárlók számára.  Az egészséges, friss élelmiszerek között válogatva teletehetjük a szatyrunkat is, sőt itt találkozhatnak is egymással a gondos termelők és a tudatos vásárlók.

Na, de mi is az a bevásárlóközösség?

A bevásárlóközösség egy olyan csoport, amelynek tagjai a nyereség növelése helyett azon dolgoznak, hogy segítség a fenntartható termelést és fogyasztást. A vásárlók megismerhetik a termékek származási helyét, és a túlzott fogyasztás helyett arra ösztönzik őket, hogy éppen annyit vásároljanak, amennyire szükségük van. A bevásárlóközösségek lényege, hogy segítik a vásárlókat összekötni a termelőkkel, akik általában helyben termesztenek, az idénynek és az igényeknek megfelelően, így a valódi fogyasztói szükségletre reagálnak.

Podcastunkban a Szatyorbolt kulisszatitkaiba avat be az egyik alapító Ujszászi Dorina (jobbra), és egy önkéntes Udvarnoki Tünde. Fotó: Sarkadi Péter

„Hosszú távon egy olyan vásárlási forma alakításán dolgoznak, ahol a vásárló, a termelő és a szervező ugyanazt szeretné: egészséges, fenntartható életet, termelést és fogyasztást (…) az elégedett termelőkért, vásárlókért és nem utolsó sorban egy kevésbé terhelt környezetért teszünk. Mi nem azt szeretnénk, hogy a vásárlók minél többet fogyasszanak, vásároljanak, olyat is akár, ami felesleges, hanem épp annyit, amennyire szükségük van.  Szeretnénk elérni, hogy aki a Szatyorból vásárol, tisztában legyen azzal, hogy az adott a terméket ki és hogyan termelte meg, és tudja, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a szatyor összerakásáig része a folyamatnak, szívesen csinálta azt és örömmel teszi, amit tesz a vásárlókért és saját magáért”- mondják a szatyrosok.

Lásd még:

Tudatos vásárlás a Szatyorboltban

Annyit vásárolni, amennyi szükséges – bevásárlóközösségekkel a túlfogyasztás ellen 

« vissza