Múlt és jelen

Mindenkinek van egy saját meséje – A Festetics Palota

2019. október 15.

A fantáziában vagy éppen egy álomban az a legjobb, hogy elengedhetjük azokat a kötöttségeket és átszakíthatjuk azokat a korlátokat, amelyek megakadályozzák személyiségünk és vágyaink határtalan kiteljesedését. Hiszen ki ne akarna egy napra hercegnő, esetleg királyfi lenni, aki egy díszes palotában mondja ki a boldogító igent élete szerelmének. A Palotanegyed pedig éppen megfelelő hely arra, hogy a valóságból kiszakadva egy kicsit álmodozzunk és elképzeljük a saját mesénket.

 Melyik lány ne emlékezne a híres new yorki szingli és a nagy ő esküvőjéről készült filmre. Magam is fel tudom idézni az első szertartásuk minden egyes részletét. Különösen kedves számomra a helyszín kiválasztásának pillanata. Egy patinás, régi könyvtárba belépve jut a hősnő eszébe, hogy ez lenne a legmegfelelőbb helyszín az igen kimondására. Hiszen az épület ódonsága adja a régit, a szépen felújított terek az újat, és dekorálásba pedig bele lehet csempészni a kéket is. Máris megvan a hármasságból fakadó babona, ami nélkül egy menyasszony sem tudja elképzelni a nagy napot. 

 

 

 

Itthon is rengeteg szép épület van, de azoknak, akik a város – és különösen Budapest – szerelmesei, mint jómagam is, igazi álomnak tűnik egy olyan épületben elképzelni vagy akár megvalósítani az esküvőjét, mint a Palotanegyed szívében fekvő, Pollack Mihály téren álló Festetics Palota. Az épület a múltjával is hozzájárul ahhoz, hogy igazán különlegesnek érezze magát benne az ember.1862 és 1865 között épült Festetics II. György megbízására Ybl Miklós tervei szerint, és 1933-ig a család tulajdonában maradt, egészen addig, amíg az állam meg nem vásárolta. A világháborút követően több funkciót is betöltött.

 

 

 



Itt székelt a Teleki Pál Történettudományi Intézet 1941-től, majd a Kelet-Európai Tudományos Intézet, az ELTE szociológia tanszéke, de betöltötte már az Országos Széchényi Könyvtár raktárának szerepét is. Jelenleg az épület elsősorban egyetemként funkcionál, hiszen ez a gyönyörű, történelmi épület ad otthont az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem számára, de dísztermei (Tükörterem, Andrássy-terem, Márványterem, Festetics-terem) nemcsak az intézmény díszelőadásainak biztosít helyet, hanem más rendezvényeknek, hangversenyeknek, báloknak is. A helyiségeket az épület átadásának idején restaurálták. Neorokokó stukkói mind a mai napig megtekinthetőek.

 

 
Az épület múltját és pompázatos jelenét összevetve szinte látom magam, amint a régi történeteket mesélő falak mellett, a kovácsoltvas korláttal szegélyezett lépcsőkön felsétálok a díszterembe. Ruhám uszálya hangtalanul suhan a bordó bársonyszőnyegen és a folyósokon végighaladva még egy utolsó pillantást vetek a földig érő tükrökben a képmásomra, majd izgatottan, apukám bátorító pillantásával megerősítve lépek be a díszterembe. Az óriási üvegcsillár, mint a napsugár szórja a fényét és én elfoglalom a helyem leendő férjem oldalán. 

 

 
Ugyan ez az én igazán rózsaszínű, elképzelt történetem, de ajánlom, hogy aki teheti, látogasson el ebbe a gyönyörű épületbe és élje át benne a maga meséjét. 
 

« vissza