Múzeumok Majálisa

Közösséget építünk
„A múzeum összeköt”

Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben

2014. május 19.

A május 17–18-án a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisára kilátogatók időutazáson vehettek részt. A bemutatkozó 107 intézmény munkatársai a korhű öltözékek és az interaktív programok segítségével a 19–20. század fordulójára repítették az érdeklődőket. Átadták az „Év múzeuma” és az „Év kiállítása” elismeréseket is.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Csorba László elsőként a szlogenre hívta fel figyelmet: „A múzeum összeköt”. A Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a rendezvény – melynek Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté és Halász János kultúráért felelős államtitkár volt a fővédnöke – nemcsak az ország múzeumait, de a látogatók különböző generációt és a magyar történelem korszakait is összeköti.

Sántha Péterné alpolgármester asszony beszédében elmondta, hogy Józsefváros Önkormányzatának nagy büszkesége a kerület egyik kapuja, a Magyar Nemzeti Múzeum. Amikor beköszönt a szép idő, a fiatalok és idősebbek előszeretettel töltik idejüket a Múzeumkertben, majd betérnek a lenyűgöző épületbe, amely a páratlan állandó gyűjteménye mellett változatos alkalmi kiállításokkal várja őket.  

Az idei rendezvényen többek közt kézműves foglalkozások, kvíz versenyek, izgalmas előadások, színvonalas színpadi produkciók (köztük a Budapest Bár fergeteges hangulatú koncertje) és interaktív szerepjátékok idézték meg a 19–20. század fordulóját. A vállalkozó kedvűek megismerkedhettek régi tűzoltó- és mentőautókkal, egykori fodrászüzletek eszközeivel is.

Hagyományosan a Múzeumok Majálisán kerül sor a Pulszky Társaság által alapított az „Év múzeuma” és az „Év kiállítása” díjak átadására is. Az idén a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, valamint az Óbudai Múzeum érdemelte ki az elismerést, a 2013-as „Év kiállítása” a kaposvári Rippl-Rónai József emlékház felújított állandó tárlata lett.

  Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza