Interjú

Palotanegyed, a mi otthonunk – Klein Anna

2019. október 11.

A Palotanegyed sokunk lakóhelye és még többünk otthona. Új sorozatunkban olyan emberekkel beszélgetünk, akik itt élnek, munkálkodnak vagy teremtenek maradandó értéket a helyiek és az utókor számára. A kérdések ugyanazok, a válaszok mögött azonban különböző emberek jelennek meg, akikben egyvalami közös: szenvedélyük a Palotanegyed. Klein Annával beszélgettünk.


Kérem, mutatkozzon be azoknak, akik esetleg még nem ismerik!


Akik ismernek – és remélem, az itt élők közül sokan vannak ilyenek – a Bródy Sándor utcai Caffé Torinóból, vagy a Krúdy Gyula utcai Al Dente üzletekből ismerhetnek. Ezeket üzemeltetjük itt a Palotanegyedben ugyanis olasz párommal, Marcoval, akivel nem csak vállalkozásunk köt minket a városrészhez, de itt is lakunk, a Múzeum utcában. Akik pedig nem ismernek, remélem, egyszer ellátogatnak hozzánk egy hamisítatlan itáliai espresszóra!


Mikor ismerte meg a városrészt és miért döntött úgy, hogy hosszú távra tervez itt?


Nem vagyok született budapesti, tanulni, majd dolgozni kerületem a fővárosba tizenhárom éve. Már akkor is Józsefvárosban éltem, csak a kerület másik részén. Marco egy évvel korábban érkezett, itt ismerkedtünk meg, és mindkettőnknek nagy szerelme volt a Palotanegyed. Megismerkedésünk után nem sokkal ide is költöztünk – pedig akkor még közel sem így nézett ki a környék. Kétségtelenül az is benne volt a választásunkba, hogy Torinónak az a része, ahol Marco felnőtt, nagyon hasonlít Budapestre. Ő az első perctől otthon érezte magát itt. Hét éve vágtunk bele a saját vállalkozásunkba: elsőként a Caffé Torinot nyitottuk meg,rá három és fél évre az Al Dente éttermet és két éve lesz lassan, hogy üzemel az Al Dente on the road, ahol egytálételeket, sülteket és igazi olaszos street foodot találnak a hozzánk betérők.



A cukrásztermékeket pedig szintén itt, a Horánszky utcai műhelyünkben készítjük, amihez nem csak a legfinomabb alapanyagokat szerezzük be, de a cukrászmestert is Itáliából csábítottuk el Budapestre. A hosszú táv nem kétséges, hiszen mint az imént mondtam, nem régiben nyitottuk meg a legújabb üzletünket. Ezt pedig nyilvánvalóan nem rövidtávú tervezésre vall. A szívünk-lelkünk benne van ebben a vállalkozásban, nagyon szeretjük.


Mennyire elégedett a helyben tapasztalható körülményekkel, illetve milyen változásokat tapasztalt a környéken, mióta kapcsolatba került Józsefvárossal?


Alapvetően sok mindennel nagyon elégedettek vagyunk. Mivel én intézem a vállalkozásunk adminisztratív részét, gyakran kell ügyet intézzek a kerületi hivatalokban és az önkormányzatnál, és mindig nagyon segítőkészek velem. Tudom, hogy ezek „nemszeretem” dolgok, amikről panaszkodni illik, de nekem kellemes tapasztalataim vannak. Azt pedig, hogy milyen fejlesztések és felújítások történtek tíz év alatt ebben a városrészben, nyilvánvalóan mindenki látja. Ezekből a Palotanegyed bőven részesült, de a kerület más részei is szépen fejlődnek. Amit külön szeretek itt, a szűkebb környezetemben, az az, hogy kicsit olyan, mint egy falu a városban: itt mindenki ismer mindenkit, a kutyasétáltatók köszönnek az embernek, nagyon emberközeli az egész.



A változások számomra egyik legnagyobb fokmérője, hogy már itt lakva, jóval később ébredtem rá, hogy ez ugyanaz a környék, ahová 18 évesen egy vizsgára egyszer ideutaztam a szülővárosomból. Egyszerűen annyira más volt akkor, hogy rá sem ismertem. Mit mondhatnék, ami ennél jobban kifejezi a változások mértékét?
 

Ha előretekint, mondjuk 10 évet, hogyan látja a Palotanegyedet és a fejlődés irányát?


Lehet, sokak szemében nem leszek ezzel népszerű, de én támogatom azt a törekvést, ami lecsökkentené az autóforgalmat a városrészben. Olaszországban például egyáltalán nem ritka, hogy az egész belváros le van zárva a járművek elől, és csak a nap bizonyos szakaszaiban megengedett a behajtás. És azt is remélem, legalább itt, a Palotanegyed központjában egy nagyobb sétálóutcás részt alakítanak ki. Természetesen nagyon örülünk a folyamatosan zajló megújulásnak, de az is jó lesz majd, ha túl leszünk már a munka nagy részén, és kicsit kevesebb felújítás lesz párhuzamosan a környéken, mert most volt belőlük bőven. Szóval nem várok semmi olyat, ami eltérne a mostani iránytól, sőt. Ha az általam ismert elképzelések megvalósulnak, még gyönyörűbb lesz a Palotanegyed. Ez már most is egy jó hely, és idővel csak jobb lesz. 

 

« vissza