Palotanegyedi mindenes
Interjú Józsefváros polgármesterével

Sára Botond: Gyermek- és családbarát várost szeretnénk felépíteni

A kerület rendje, biztonsága és a további feladatok feltérképezése érdekében konzultációt indít Józsefváros önkormányzata. A konzultáció mellett közbiztonsági beruházásokról, a társasházak felújítására szánt újabb egymilliárd forintról, az építkezések okozta kellemetlenségekről, illetve Józsefváros bérlakás-állományának felméréséről is beszélgettünk Sára Botonddal. Józsefváros polgármestere kiemelte: olyan város építése a cél, ahol a gyermekek biztonságban érezhetik magukat, és olyan családbarát környezetben tudnak felnőni, amelyre majd szívesen emlékeznek vissza.

A közelmúltban adták át a Práter utcában az ötödik körzeti megbízotti irodát, ez milyen szerepet játszik a közbiztonság javításában?

Már maga az iroda megjelenése növeli a biztonságérzetet a környéken, de az is fontos, hogy a körzeti megbízott mellett az irodában szintén felkereshető körzeti rendész is könnyebben elérhető itt, aki közterület-felügyeleti hatáskörben áll a helyiek rendelkezésére, velük közvetlenebb kapcsolatot kialakítva, felmérve a környék problémáit.


A visszajelzések azt mutatják, hogy az elmúlt nyolc évben nagymértékben javult a kerületben élők szubjektív biztonságérzete, és ha meg kell nevezni három kerületi problémát, azok közt egyre kevesebben említik már a közbiztonságot. Az újabb bővítés előtt álló térfigyelő-kamerarendszernek, a kerületi rendőrség egyre hatékonyabb munkájának is köszönhető mindez, és az önkormányzatnál azon vagyunk, hogy amiben csak tudjuk, továbbra is támogassuk őket. Ha biztonságos egy város, az vonzza a befektetőket, fejlesztéseket is.

A napokban kapják meg a kerületiek annak a konzultációnak a kérdéseit, amelyben az önkormányzat az itt lakók véleményét kéri ki, többek közt a közbiztonsággal kapcsolatban.


A lakossági megkeresésekben legtöbbször előforduló témákban szeretnénk az itt élők véleményét kérni, hogy a számukra legmegfelelőbb döntéseket tudjuk meghozni a kerület rendjének és biztonságának növelése érdekében.


Olyan várost szeretnék építeni, ahol a gyermekek biztonságban érezhetik magukat, és olyan családbarát környezetben tudnak felnőni, amelyre majd szívesen emlékeznek vissza. Ha ez megvalósul, az azt jelenti, hogy a szüleiknek, nagyszüleiknek is ideális környezetet tudtunk teremteni.

A tavasz beköszöntével az építkezések, beruházások is nagyobb ütemre kapcsolnak, ami megnövekedett por- és zajszennyezettséggel jár. Mit tesz az önkormányzat az itt lakók nyugalma érdekében?

Aki tesz egy kisebb sétát Józsefváros szinte bármely szegletében, azt láthatja, hogy még a korábbi megszokott intenzitáshoz képest is egyre több felújítás van a kerületben: az utcák, a járdák, a társasházak folyamatosan újulnak meg. Még az idén új felületen közlekedhetünk például a Bezerédj, a Hock János, a Tolnai Lajos, a Rökk Szilárd és a Bródy Sándor utcában. Kiemelten a gyerekekre összpontosítva tervezünk további közlekedésbiztonsági beruházásokat, a gyalogátkelőhelyek számának bővítését.


Mindez nagy öröm, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy az itt élők nyugalmát ez a lehető legkisebb mértékben zavarja. Ezért szigorúan ellenőrizzük, hogy minden vonatkozó szabály be legyen tartva: például a kötelező locsolás a szálló por miatt egy-egy bontás során, de már nem adunk engedélyt éjszakai munkavégzésre sem. Ha valaki ilyet tapasztalna, mindenképpen keresse a körzeti rendészét vagy a józsefvárosi közterület-felügyeletet.

Ha már a lakók nyugalmáról van szó, különösen nehéz a helyzet több szempontból a Palotanegyedben, hiszen itt az építkezések mellett a filmforgatások is rendszeresek.

Így van. Az utóbbi időben két olyan probléma is megjelent a Palotanegyedben, amely korábban nem volt ennyire jellemző. Az egyik abból adódik, hogy az építkezésekkel törvényszerűen fogy a terület, nincs beépíthető telek már, és a beruházók keresik a maradék helyeket. Ahhoz azonban ragaszkodunk, hogy a társasházak tömbjeinek közepe, ahol lehetőség van rá, maradjon zöldterület. Erre vonatkozóan hozott döntést a képviselő-testület most.

A másik mélyülő probléma a filmforgatások kérdése a negyedben. Természetesen büszkeség számunkra, hogy a város szépsége vonzza a filmkészítőket, azonban itt emberek élnek, az állandó hang- és fényhatások zavarják őket és tovább rontják az egyébként is nehéz parkolási helyzetet.


Nem is beszélve arról, hogy a negyedben számos egészségügyi intézmény van, melyek környékén szintén ellehetetlenedik a parkolás egy-egy filmforgatás idején. Mindezek miatt döntöttünk úgy, hogy a Palotanegyedben mostantól nincs filmforgatás. A városrészt érintő harmadik döntésünkkel régi adósságunkat törlesztjük, végre létrejöhet egy új idősklub a negyedben, amely egész pontosan a Vas utcában fog megnyílni.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy idén további 1 milliárd forintot biztosítanak társasházak felújítására.

A tavalyi költségvetésből megmaradt forrásból elsődleges feladatunknak tekintettük, hogy a társasházakat még nagyobb intenzitással támogassuk: a már meglévő mellett további egymilliárd forint áll rendelkezésre társasházak felújítására. Ez a 2 milliárd forint az elmúlt esztendők legnagyobb, egy költségvetési évben biztosított forrása. A többi kerülethez képest is kiemelkedő ez a támogatás.

Célunk, hogy a fejlesztéseket, amelyek a közterületeken már megvalósultak, bevigyük a házakba.

Jó példa erre a tűzfalfestési pályázat egyik első megvalósult projektje is, a Szaffi-fal nagy sikert aratott.


Ahogy már említettem, gyerekbarát várost szeretnénk kiépíteni, ezt a célt szolgálja ez a pályázat is, amelyre az idén további 70 millió forint áll rendelkezésre. A tervek szerint az év végéig több ismert magyar mese jelenetei kerülnek fel egy-egy kerületi tűzfalra: többek közt a Vízipók-Csodapók és a Vuk figurái. A kerületi társasházak egyébként egy új pályázaton is indulhatnak: a jó állapotban lévő, ám szennyezett homlokzatok megtisztítására lesz lehetőség, erre is biztosít anyagi fedezetet az önkormányzat.


Gyakran téma az önkormányzat bérlakás-gazdálkodási rendszere, ez ügyben mit terveznek?


Mintegy 4500 lakása van az önkormányzatnak, nagyjából 3800-4000-ben élnek bérlők. A statisztikailag üresnek tűnő lakások egy része felújíthatatlan állapotban van, vannak felújításra várók, néhányat az önkormányzat fenntart a fejlesztések során szükséges átköltöztetésekhez. Sok bérlőnek rendre van minőségi lakáscsere kérelme, ezekre is gondolni kell, ahogyan az újonnan beköltözni – fiatalok, pályakezdők, családok – szándékozókra vagy éppen szociális okokból – idősek, gyermekét egyedül nevelő szülők – lakást igénylőkre. A legutóbbi testületi ülésen többek közt az a fontos döntés is megszületett, hogy mintegy 100 millió forintot biztosítunk átfogó bérlemény-ellenőrzésre, amelynek rendszerezésére már elkészült az informatikai háttér. Remélhetőleg ennek feltöltésével pontosan tudni fogjuk, bérlakásaink milyen műszaki állapotban vannak, azokban kik laknak, és egyáltalán jogszerűen laknak-e ott. Vannak ugyanis olyanok, akik továbbadják albérletbe ezeket a köztulajdonban álló lakásokat, holott ez tilos. Ezen információk tudatában fel lehet építeni egy hosszútávú lakásállomány-fejlesztési koncepciót.

Akár bérlakásban, akár saját tulajdonban laknak a józsefvárosiak, átvehettek azokból a virágokból, amelyeket az önkormányzat kínált számukra. Hogyan sikerült az akció?

Rengetegen voltak. Látván a hatalmas igényt, úgy tervezzük, hogy május végén vagy június elején megismételjük az eseményt, és további 15 ezer tő virágot osztunk ki.


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy elmaradna a már eredetileg tervezett augusztus végi – szeptember eleji alkalom sem, hogy az őszi hónapokban is szépek legyen az erkélyek, gangok, belső kertek.

Mindeközben folyamatosan zajlik a faültetési program is a kerületben, melynek során négy év alatt 1000 fát telepítünk. Ebből már körülbelül 850 fát ültettünk el, és az a célunk, hogy belvárosi kerület lehetőségeihez mérten képest minél nagyobb legyen a zöldfelület Józsefvárosban.

A zöld környezet fontos szerepet játszik az egészséges ember életében, ezen túl mit tud tenni az önkormányzat a kerületiek egészsége érdekében?


Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a józsefvárosiak egészségbiztonságának emelésére. Folyamatosan újítja fel a háziorvosi rendelőket, és egy új is épül a Százados negyedben.


Ezen túl még az idei évben az Egészséges Budapest Program keretén belül 250 millió forint értékben vásárolhat új eszközöket a Szent Kozma Egészségügyi Központ. A képviselő-testületi ülésen további egészségügyi fejlesztésékről döntöttünk: elindítunk a háziorvosi életpályamodellhez hasonló szakorvosi életpályamodellt, hogy az alapellátáshoz szükséges szakorvosokat meg tudjuk tartani, illetve szükség esetén – hiszen többen lassan nyugdíjba mennek – pótolni.

A Semmelweis Egyetemmel együttműködve bővítjük a szűrőszombatokon elérhető vizsgálatok számát. Az egyetemre járóknak szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítunk a szakrendelőben, ami nekünk is előnyös, hiszen a medikusok segítik a szakorvosok munkáját, illetve remélhetőleg jó páran a Szent Kozmába térnek majd vissza szakvizsgájukat követően. A kerület gazdag egészségügyi intézményekben is, fő célom, hogy ezeket minél jobban kihasználjuk az itt lakók érdekében.

Forrás: jozsefvaros.hu

« vissza